AKTUELNO

Ministar odbrane Srbije Zoran Ðorđević izjavio je večeras da je Vojska Srbije nezaobilazan činilac naučno-tehnološkog i svakog drugog vida razvoja Srbije, dok je, u tom smislu, Ministarstvo odbrane predvodnik u toj oblasti, kao neko ko je prepoznao potrebu neprekidnog učenja i usavršavanja.

On je na svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojske istakao da time Ministarstvo želi da svoje kapacitete upotpuni mladim ljudima koji će imati praksu u Vojsci Srbije i podsetio da su mladi ljudi koji dobrovoljno služe vojni rok izrazili želju da posle odsluženja vojnog roka ostanu radno angažovani u Vojsci Srbije.

- Zato smo obezbedili još 600 radnih mesta, što ukupno čini u ovoj godini povećanje našeg brojnog stanja za 1.100 mesta. To je sve obezbeđeno za ove mlade i sposobne ljude čija je želja da služe Srbiji kao profesionalni vojnici - rekao je Ðorđević.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući odlukama Vlade Srbije započelo je opremanje ratnog vazuhoplovstva i protivvazdušne odbrane, dok se kopnena vojska već opremaa savremenim artiljerijskim oruđem i opremom.

- Naš cilj je da za kompletno profesionalnu vojsku nabavimo i opremimo najsavremenijom opremom tako da svaki naš vojnik bude već sada vojnik 22 veka. Modernizacija vojske koja je garant bezbednosti svih naših građana, uslovljena je i razvojem naše namenske industrije- rekao je ministar odbrane.

On je naveo da je odbrambena industrija prepoznata kao pokretač celokupne privrede Srbije, kao i da svojim rezultatima čini zamajac srpske ekonomije.

- Izvoz namenske industrije prošle godine uvećan je tri puta u odnosu na 2012. godinu, dok se ove godine očekuje 20 odsto veći izvoz nego prethodne. Zbog takvog potencijala Vlada Srbije odlučila je da investira u namensku industriju posle više decenija sa 43 miliona evra što će doneti nova radna mesta, rast proizvodnje i povećanje izvoza- rekao je Ðorđević.

Kao neka od dostignuća namenske industrije Ðorđević je istakao oklopna vozila, domaće proizvodnje "Miloš", "Lazar" i haubica "Nora", koja su zajedno sa borbenim sredstvima veliki potencijal Srbije, koji će se naći u operativnoj upotrebi u jedinicama VS.

Foto: Tanjug

Ðorđević je istakao i pripadnike Vojske, angažovane u kopnenoj zoni bezbednosti i koji pružaju maksimum u rešavanju migrantske krize, zajedno sa pripadnicima MUP-a, ali i pripadnike vojske koji učestvuju u mirovnim misijama.

- Sa ponosom kažem da smo u Evropi u vrhu zemalja po brojnosti kada je reč o učešću u mirovnim misijama pod okriljem UN i EU. Trenutno se u mirovnim misijama nalazi 328 naših pripadnika. Prisutni smo u 10 zemalja u 11 mirovnih misija, pod okriljem UN i EU- rekao je Ðorđević i ponovio da Srbija sledi politiku vojne neutralnosti koja omogućava aktivnu saradnju sa svima.

#Ministarstvo odbrane

#Srbija

#Vojska

#Zoran Đorđević

'