AKTUELNO

Tinejdžerke u našoj zemlji stupaju u seksualne odnose sa 12 godina, a nekada je ta granica bila 15, kaže dr Rakić.

U GAK Narodni front nedavno se porodila devojčica od 13 godina iz Niša.

Devojčice u Srbiji stupaju u seksualne odnose već sa 12 godina, upozorava direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić. Prema njenim rečima, ovaj podatak je alarmantan jer je pre samo tri godine ta granica bila 15 godina.

Takođe, statistika pokazuje da je skoro 60 odsto tinejdžerki između 12 i 18 godina seksualno aktivno, što je značajan porast u odnosu na pre samo nekoliko godina. Rezultat toga je veliki broj maloletničkih trudnoća, o čemu govori i činjenica da se juče u GAK "Narodni front" porodila devojčica iz Niša stara samo 13 godina.

Teške posledice

Direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić kaže da se donja granica stupanja devojčica u seksualne odnose svake godine spušta, što nije dobro.

Beogradski lekari ne pamte ovakav slučaj: DEVOJČICA (13) se porodila i donela na svet DEVOJČICU! Detalji će vas ŠOKIRATI

- Recimo, pre tri godine ta donja granica kretala se oko 15. godine, a sada već devojčice od 12 godina imaju prva seksualna iskustva, što je alarmantno. Jednostavno, deca su u današnje vreme bombardovana informacijama sa svih strana, što im samo podstiče radoznalost i zbog toga ranije stupaju u seksualne odnose. A kao rezultat ove radoznalosti jesu i maloletničke neželjene trudnoće, ali i polne bolesti, koje mogu ozbiljno da ugroze reproduktivno zdravlje. O psihičkim posledicama, koje kasnije dolaze, da i ne govorim - objašnjava Rakićeva.

Marić: Deca ne mogu da uživaju u seksu!

Psihijatar Jovan Marić tvrdi da je svrha seksa uživanje, a da deca u njemu zbog fiziološke i emocionalne nezrelosti ne mogu da uživaju. - Da bi žena doživela orgazam, što je i suština vođenja ljubavi, moraju da joj se razviju određeni centri u mozgu, odnosno mora da dostigne određenu emocionalnu zrelost, a ta zrelost se ne stiče u ranom pubertetu. Smatram da granica emocionalne zrelosti, koja iznosi 18 godina, nije slučajno postavljena i da ona važi i za seksualnu zrelost. Sa druge strane, dok se ova zrelost ne postigne, ženi je i vođenje ljubavi bolno, pa otud one i u kasnijem periodu, pod utiskom "prvog puta", imaju averziju prema seksu ili problem da dožive orgazam - kaže Marić.

Ginekolog Ana Mitrović ističe da je u današnje vreme skoro 60 odsto tinejdžerki uzrasta od 12 do 18 godina seksualno aktivno, a ono što posebno brine jeste činjenica da samo mali broj njih koristi zaštitu. - One se od trudnoće štite nekim tradicionalnim metodama, kao što je, primera radi, prekinut snošaj, a u seksualne odnose stupaju iz radoznalosti, pod uticajem vršnjaka ili zato što se to od njih očekuje u sredini u kojoj se kreću i druže - objasnila je Mitrovićeva.

Nisu spremne

Dečji psiholog Branka Tišma ističe da je tragično što deca sve ranije ulaze u seksualne odnose i da to može da ostavi ozbiljne posledice po psihičko zdravlje.

- Deca od, recimo, 12-13 godina, nisu ni fiziološki, ni emocionalno, ni sociološki zrela za seksualne odnose, a nemaju ni kapacitet da se suoče sa onim što može da proizađe iz toga. A to je, između ostalog, i neželjena trudnoća. Te devojčice seks obično doživljavaju kao nešto lepo i prijatno, jer su ga tako doživele kroz priče i gledanje filmova, ali u stvarnosti to nije uvek tako i tu nastaje trauma koja može da ih prati kroz ceo život - kaže Tišma.

#Beba

#Dete

#Porođaj

#devojčica

'