AKTUELNO

Ako ste među onima koji još uvek imaju staru, papirnatu, vozačku dozvolu, ne čekajte više, već je zamenite na vreme, kako biste izbegli gužve.

Nove vozačke dozvole (u formi kreditne kartice) počele su da se izdaju u januaru 2011, a bilo je predviđeno da krajnji rok za zamenu starih bude 10. jun 2014. godine.

Do maja 2014. izdato je oko 2.155.000 novih, pri čemu je u tom trenutku još oko 3.385.000 vozača posedovalo staru dozvolu. Stoga je odlučeno da se rok za zamenu produži za još tri godine, odnosno do 10. juna 2017. godine.

Koliko košta nova dozvola?

Da bi predali zatev za novu vozačku dozvolu potrebno je da platite administrativnu taksu od 700 dinara, uplatite 255 dinara Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca i 621 dinar MUP-u Republike Srbije. To je ukupno 1.576 dinara.

Potrebna dokumenta

Od dokumentacije potrebna vam je samo stara vozačka dozvola i lična karta. Međutim, ukoliko je vozaču stara dozvola izdata na period manji od 10 godina zbog zdravstvenih razloga ili ako je reč o vozaču starijem od 65 godina, neophodno je da priloži i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za kategoriju za koju podnosi zahtev, pri čemu uverenje ne sme da bude starije od šest meseci.

Takođe, vozačima koji u vreme izdavanja vozačke dozvole imaju više od 55 godina, dozvola se izdaje sa rokom važenja do navršene 65. godine, a može i na kraće, na osnovu nalaza i mišljenja lekara.

#Dozvola

#Vozač

'