AKTUELNO

Da trovanja ptica grabljivica na njivama u Srbiji ne prestaju, dokazao je i najnoviji slučaj koji se, zahvaljujući vrlo brzoj intervenciji ornitologa i zaštitnika ptica, završio srećno.

Veličanstvenog orla belorepana našao je otrovanog na njivi u okolini sela Sanad u severnom Banatu pre nekoliko dana upravnik lovišta "Sanad", Ljubiša Oluški. Lečenje iznemogle ptice, sa vidljivim simptomima trovanja, u konsultaciji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, momentalno su preuzeli odgajivač sokolova Tibor Buza i veterinar Atila Agošton, kao i ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milica Mišković.

Foto: Pink.rs

Odgovarajućim protivotrovom joj ispran želudac, pa se ona vrlo brzo oporavila i počela da jede. Ubrzo je i puštena, a ornitolozi se nadaju da se blagovremeno vratila mladuncima u obližnjem gnezdu.

- U ovom periodu, naime, mladunci belorepana trebaju velike količine hrane koju odrasli neumorno donose u gnezdo, kaže za Pink.rs Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ornitolozi koji rade na projektu zaštite ptica grabljivica „PannonEagle“ i koji su i u ovom slučaju prepoznali simptome trovanja orla belorepana, ističu da su svi preparati na bazi karbofurana (Furadan 35 ST, Carbodan i ostali), zabranjeni za upotrebu i promet u Srbiji.

Foto: Pink.rs

Zbog njihove široke zloupotrebe veliki broj strogo zaštićenih ptica strada prilikom ishrane mesom ili biljkama tretiranim ovim materijama.

Od početka „poplave“ trovanja ptica grabljivica pesticidima, do sada su sreću da prežive trovanje imala samo četiri orla belorepana, dok je preko 60 stradalo u poslednjih deset godina, ukoliko se računaju samo životinje čije leševe su ornitolozi pronašli, ističu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

M.Vitomirović

#Trovanje

#ptica

'