AKTUELNO

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da je zadovoljon sastankom koji je danas imao sa premijerom Aleksandarom Vučićem i da je on pokazao spremnost da Vlada izađe u susret i pomogne da se prevaziđu problemi radnika u Srbiji, što otvara vrata Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- Sastanak koji sam imao sa premijerom Srbije i njegovim sradnicima, a kome su prisustvovao i generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Luk Visentini, bio je na temu socijalnog dijaloga u Srbiji, o radu Socijalno ekonomskog saveta (SES), kao i o pregovorima oko kolektivnog ugovora - kazao je on agenciji Tanjug.

Orbović je dodao da je sastanak nije ponudio konkretna rešenja, naglašavajući da sad predstoje razgovori na SES-u, kolegijumu SES-a i tripatitni sastanci na kojima će se razgovarati o pokrenutim temama.

Foto: Tanjug

- Sastanak je bio vrlo korektan i daje prostora za dalju kvalitetniju priču u kojoj je pitanje minimalne zarade, a koja se očekuje da se u narednom periodu ponovo poveća - rekao je on dodavši da je očekivanje i da nivo u kome je Srbija sa dosta niskim zaradama u narednom periodu raste.

Luk Visentini, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, koja okuplja 89 organizacija iz 32 zemlje i zastupa 45 miliona radnika, kazao je Tanjugu da je glavna tema razgovora bilo kolektivno pregovaranje i funkcionisanje SES-a.

Foto: Tanjug

- Tokom sastanka naznačili smo da je najbitnije da socijalni partneri, sindikati i poslodavačke organizacije na sesijama SES-a razgovaraju o ključnim problemima u državi kako bi sam dijalog bio smislen. Razgovaralo se i o minimalnim zaradama i jako smo srećni što je Vlada Srbije povećala minimalne zarade - rekao je Visentini.

On je naglasio da je suština da Vlada bude ta koja će pomagati socijalnim partnerima da mogu da vode istinski pravi socijalni dijalog.

#Aleksandar Vučić

#Sastanak

#Srbija

'