AKTUELNO

Ponovivši da je današnji dan tužan dan za Beograd on je poručio da treba da ga se sećamo zbog svih Beograđana koji su nevino dali svoje živote i da verujemo da se ovakve stvari više nikada neće ponoviti.

Povodom obeležavanja sećanja na žrtve bombardovabnja Beograda aprila 1941. godine Gradski menadžer Goran Vesić položio je venac na spomen obeležje u Karađorđevom parku.

Kako je rekao, danas je jedan od najtužnijih dana u istoriji Beograda kada je Beograd doživeo možda i najveće razaranje u svojoj istoriji.

Foto: Beta

- Na današnji dan okupatori su bombardovali Beograd zverski, bez objave rata. Prema zvaničnim podacima poginulo je 2.274 Beograđana, a prema nezvaničnim skoro 4.000. Potpuno je uništena 621 zgrada, a više od 1.600 je delimično oštećena - naveo je Vesić novinarima nakon polaganja venca.

Kako je dodao uništene su mnoge bolnice i crkve, među kojima je pogođena Vaznesenjska crkva u kojoj je poginulo mnogo ljudi.

Foto: Wikipedia

Gradki menadžer je poručio da danas sa ponosom treba da se sećamo i hrabrih pilota iz šestog lovačkog puka Vojske kraljevine Jugoslavije.

- Njih 11 je dalo svoje živote u borbi za odbranu Beograda. U neravnopravnoj borbi, oni su uspeli da sruše 40 nemačkih bombardera i na taj način pokazali kako se voli svoja zemlja - rekao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#bombardovanje

#drugi svetski rat

'