AKTUELNO

Srbija mora da nastavi da radi na obezbeđivanju sigurnosti za svoje građane, jer kao najveća i najmnogoljudnija država na Balkanu predstavlja faktor stabilnosti, a njen napredak na polju bezbednosti već je pozitivno ocenjen.

Kako smatra stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević, Srbija se nalazi na ruti terorista i to predstavlja veliki izazov za njenu bezbednost i stabilnost.

Kako je podsetio, prema izjavama američkog ambasadora Kajla Skota, rad bezbednosnih struktura u Srbiji je ocenjen pozitivnim, kao i način na koji čitavo društvo reaguje. Međutim, kako smatra, pretnja ipak postoji sa Zapadnog Balkana, i u trouglu je Bosna i Hercegovina-Makedonija-Kosovo, odnosno, albanskog-bošnjačkog-islamističkog elementa, a povratnici sa sirijskog ratišta u kombinaciji sa velikim izbegličkim talasom iz Turske mogu dovesti u pitanje bezbednost svakoga, pa i Srbije.

Foto: Tanjug AP

- Srbija treba da nastavi ono što je i do sada dobro radila - da primenjuje propisane bezbednosne procedure, da prati radikalne elemente njihove organizacije, da im ne dozvoljava naoružavanje, finansiranje, niti promociju kroz medije, putem kojih mogu da vrbuju nova lica, čime predstavljaju još veću pretnju – izjavio je Galijašević za Pink.rs.

Makedonija najugroženija u regionu

Najugroženija država u region bez sumnje je, prema njegovom mišljenju, Makedonija, u kojoj je bezbednost ugroženosti najviši zbog kohabitacije albanskih nacionalista i islamista i njihovog zajedničkog nastupa prema makedonskoj državi i prema makedonskoj naciji, te pokušaja da se država potpuno uništi i navodno federalizuje.

Foto: Tanjug

- Nažalost ne postoji političko jedinstvo u okviru makedonskih političkih partija, što situaciju čini još nestabilnijom – ocenio je Galijašević.

Sukob u Makedoniji, prema njegovom mišljenju, označio bi paljenje celog Balkana.

- Nakon dva mandata Baraka Obame, duboka američka vojno-industrijska politika ne dozvoljava Donaldu Trampu da ovlada mehanizmima na najvišem nivou. Jedan od metoda uvek je bio rat, i treba biti oprezan. To je više od pukog terorizma koji izvode terorističke organizacije. Ovde je reč o političkoj destabilizaciji, ako govorimo o Makedoniji, i o zajedničkom delovanju albanskih nacionalista i terorista, albanskih islamista – smatra Galijašević.

Pretnja iz BiH

Prema njegovim rečima, i iz Bosne i Hercegovine dolazi velika pretnja, kako za Republiku Srpsku, tako i za Srbiju, a tako je pre svega zbog opšteg političkog stava u bošnjačkom narodu, zbog kohabitacije bošnjaka sa teroristima islamistima, zbog neprocesuiranja povratnika sa sirijskog ratišta i blage kaznene politike, zbog ignorantskog odnosa tužilaštva i bezbednosnih agencija u Sarajevu i načina na koji se odnose prema terorističkoj pretnji – ocenio je on, dodajući da je ova mreža najveća u Evropi, ted a ju je pravio vrh Al Kaide, a da su danas tu i Islamska država i druge teorističke organizacije.

- Sve je to naravno izazov za samu stabilnost na Balkanu. Međutim, Srbija je faktor stabilnosti, jer je najmnogoljudnija i najveća država u regionu, čime je njena odgovornost najveća i zbog čega mora nastaviti politiku stabilnosti – zaključio je Galijašević.

#Bezbednost

#Bosna i Hercegovina

#Dževad Galijašević

#Islamska država

#Makedonija

#Sirija

#Srbija

#Terorizam

#Turska

'