AKTUELNO

Portal Pink.rs 21. marta 2017. godine objavio je vest sa naslovom: UPOZORENJE: Ne pijte OVAJ ANALGETIK posle 40. godine, koji je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao PRENOŠENJE LAŽNIH VESTI.

Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da smo pogrešno preneli navode portala HealthyDefinition o tome da britanski doktori upozoravaju ljude, naročito one koji imaju više od 40 godina, da ne koriste najčešće upotrebljavan analgetik - brufen, odnosno ibuprofen.

Portal “Healthy Definition” koji je navodno objavio izvornu vest, a koju smo preneli na Pink.rs sa domaćih portala, više ne postoji, tako da originalni članak nije moguće pronaći.

Ne postoje dokazi koji bi potvrdili da su britanski doktori izdali upozorenje javnosti da se ne koristi ibuprofen, kao što ne postoji ni studija na koju se članak poziva, a koja je navodno objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu.

Postoji studija iz 2016. godine koja je objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu, a u kojoj je navedeno da je veza između rizika od srčanog zatajenja i ibuprofena odavno poznata te da je rizik za većinu ljudi mlađih od 65 godina veoma mali.

Dakle, u toj studiji se uopšte ne spominje da preko 40. godine, ovaj lek može biti toksičan za srčani mišić, kako je prvobitno objavljeno na našem portalu.

Tvrdnja da su britanski doktori izdali upozorenje da se prestane sa uzimanjem ibuprofena nije tačna.

Kompletnu analizu Raskrinkavanje.ba možete da pročitate na ovom linku.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 24. april 2024. godine.