AKTUELNO

U Sarajevu se danas održava sastanak premijera Zapadnog Balkana.

U specijalnoj emisiji, koju vodi Predrag Sarapa, stručnjaci će analizirati današnji sastanak, izjave, i sam značaj sastanka premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu. Novinar TV Pink Gordana Uzelac uključivaće se direktno u emisiju sa najnovijim vestima.

15.30 - Emisja je nastavljena nakon direktnog uključenja na sastanak ministara zapadnog Balkana. Gosti u sudiju osvrnuli su se na poruke sa Samita i na govor srpskog premijera Aleksandra Vučića.Bivši član KOS-a Ljuban Karan je rekao da je posle Samita u Sarajevu jasno da Srbija ne mora da menja svoju politiku, čak ni u nijansama, dok će lideri nekih drugih zemalja morati da se povuku sa političe scene. On u tome vidi i prostor za sukobe.Analitičar Miletić smatra da nervoza u Prištini pokazuje da Srbija može da promeni svoju ulogu žrtve u ulogu političkog pobednika, dok je diplomata Zoran Milivojević ocenio da mnogima odgovara da prostor Balkana bude žarište.

14. 25 - Prema mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, političke napetosti se mogu pretvoriti i u oružane sukobe, ali i dovseti do trajnog nepoverenja pa neće biti ni ekonomskog prosperiteta.- EU mora da se bavi i sobom, ali ne sme da zaboraviti region zapadnog Balkana - ocenio je Vuk Stanković, dodao da mi moramo da živimo jedni pored drugih i da je za nas bolje da sarađujemo, nego da ne sarađujemo.On je rekao da kosovski Albanci pokušavaju da maksimalizuju svoje zahteve, u momentu promene administracije u SAD, te da je za nas najvažnije da ostanemo pribrani. Dosadašnje postupanje američke administracije ključno, možda racionalnom diplomatijom okrenuti stvari u svoju korst i da ne bude uvek da Albanci dobijaju sve, a mi ništa, dodao je Vuk Stanković.

14. 20 - Analitičar Dejan Miletić je istakao da je Balkan sve nestabilniji.- Jaka Srbija će predstavljati možda odgovor na izazove u svetu. Evropi je potreban mir na Balkanu - naveo je Miletić.

Foto: TvPink Printscreen

14.00 - Analitičar Dušan Janjić smatra da je Samit u Sarajevu, sastanak balkanske šestorke prilika da premijer Srbije predstavi ideju Balkanske carinske unije, ocenivši da je to jedno od najdelikatnijih pitanja.- Sigurno je da Isa Mustafa nema ništa protiv auto-puta od Niša do Prištine, ali i da nije hteo da priča o odluci Prištine koja se odnosi na imovinu - rekao je Janjić i dodao da se EU previše bavila sobom, pa je sada iznenađena problemima na zapadnom Balkanu. U fokusu EU, pa i regiona će biti ekonomija, infrastruktura i diplomatija, istakao je Janjić, ocenivši da je Samit prilika da se investira u balkansku carinsku unije i pomaže da se pogleda dalje od nacionalnih sukoba.

13. 45 - Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao da odluka Prištine koja se odnosi na prisvajanje imovine srpske imovine ne ide u prilog normalizaciji odnosa u regionu, a u službi je potvrde državnosti Kosova.  To je kao i inicijativa za formiranje vojske Kosova još jedan pokušaj da se Kosovo postavi kao država ravnopravna zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, rekao je MIlivojević i dodao da je potpuno jasno da položaj Kosova na Samitu ne može biti ravnopravan u odnosu na ostale učesnike na Samitu u Sarajevu.

13.40 - Gosti u studiju su diplomata Zoran Milivojević i analitičar Dušan Janjić.

Foto: TvPink Printscreen

13.30 - Analitičar Dejan Miletić je govoreći o situaciji u regionu i o zavhtevu za reziviju tužbe protiv Srbije, istakao da je vraćati se na zločine koji su počinjeni u prošlosti na Balkanu ravno autodestrukciji. - Treba neprestano raditi na saradnji, jačanju regiona, zajedničkom tržištu povezivanju u svim segmentima. Mi radimo na tome, ali nije dovoljno da samo mi želimo mir i moramo biti spremni kao da će sutra rat. Srbija je zauzela stbilnu politiku što se tiče razvoja Balkana - istakao je Miletić.

13.25 - Bivši član Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan kaže da Turska svojim stavom ugrožava celu Evropu, uz ocenu da ćemo, ako ispuni svoje pretnje i prekine dogovor o emigrantima, imati haos na Balkanu. -Ni ograde ne bi pomogle da se situacija drži sa kontrolom - ocecnio je Karan i dodao da su problemi sa terorizmom sitni u odnosu na to šta bi tada moglo da se desi.

12.45 – Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović kaže da će 2017. biti godina koja će pokazati kapacitet za konsolidaciju u EU. - Danas možemo biti nešto optimističniji, Međutim, višestruka kriza sa kojom je suočena EU, zapadni Balkan je stavila u neku vrstu vakuma, jer je pitanje proširenja stavljeno na nisko mesto i stvorena je mogućnost da se zemlje zapadnog Balkana okrenu prošlosti – ocenila Joksimović. Odlustvo evropske perspektive je prema njenim rečima dovelo do velikih problema u Makedoniji, pa se i atraktivnost evropskog projekata u regionu gubi, pa samim tim u uticaj EU. Sve dok se EU jasnije ne izjasni o proširenju zapadni Balkan biće meki trbuk i određeni bezbednosni rizik za koji EU nije spremna, smatra Joksimović, ocenjujući da se bez ekonomskog povezivanja u regionu teško može očekivati napredak ka EU.

Foto: TvPink Printscreen

12.40 - Analitičar Dejan Miletić je istakao da je Srbija prirodni lider u regionu, što je prepoznato i u Nemačkoj. - Srbija je prirodni lider u regionu, ona to radi propagirajući odmerenu politiku. Inkluzivna politika je ključ, ali definitivno postoje elementi koji nisu zainteresovani za ekonomski prosperitet regiona – zaključio je Miletić.

12.30 - Bivši član Kontraobaveštajne službe Ljuban Karaman je rekao da sada dolazi do izražaja politika Vlade Srbije i se prvi put u poslednje vreme ta miroljubiva politika kao takva prepoznaje na Zapadu. -Imamo seriju uspeha i pohvala. Pose više desetina godina Srbija postaje faktor stabilnosti i mira u regionu. Tužakanja Albanaca gube pravi smisao i učvršćuju poziciju Srbije – istakao je Karan. Prema njegovim rečima, prisustvo italijanskog ministra pokazuje da je Federika Mogerini zabrinuta više nego što pretpostavljamo, a u fokusu je uspostavljanje mira i saradnje i ekonomskih projekata u regionu.

12.20 - Analitičar Vladimir Vuletić očekuje da će Samit u Sarajevu zaustaviti negativnu spiralu i da se ideja o formiranju vojska Kosova odlaže za neko drugo vreme. -Međutim, dan pred samit dolazi druga poruka, koja nije u duhu Samita da se razmišlja o budućnosti, a koja pokazuje da predstavnicima Kosova nije toliko do onoga što je duh samita – ocenio je Vuletić Prema njegovim rečima, pojedini lideri su nedovoljno zreli i zanemaruju to da region ne može ekonomski da napreduje bez uvezivanja.

12.15 - Gosti u studiju su Ljuban Karan, Vladimir Vuletić i Dejan Miletić.

12 .05 Kako javlja novinar TV PINK, konferencija ministara je počela obraćanjem predsedavajućeg Veća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je poručio da je ključna perspektiva zapadnog Balkana, a da su mir i stabilnost uslov za politički i ekonomski razvoj.

Evropski komesaj Johanes Han je bio nešto oštriji i poručio da treba poslati dobre poruke i da se ne zatvaraju vrata i da se ne igraju sa vatrom lošim porukama

Emisiju vodi Predrag Sarapa.

#Aleksandar Vučić

#Sarajevo

#Sastanak

'