AKTUELNO

Kada ste obratili poslednji put pažnju na deklaraciju koja se nalazi na voću? Obavezno ih pogledajte, nisu tu bez razloga

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji treba da se nalazi i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Nalepnica s četiri broja Ako voće ima deklaraciju s četiri broja, i počinje brojem 3 ili 4, znači da je uzgajano pomoću veštačkog đubriva, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih pedesetak godina. Limun je, na primer, označen brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Nalepnica s pet brojeva Ako voće ima deklaraciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj 9, to znači da je organski uzgajano. Takva deklaracija garancija je toga da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose broj 94011. Ako je prvi broj na deklaraciji 8 - to je možda i najvažnija deklaracija jer predstavlja voće koje je genetski modifikovano! Takve banane imaju broj 84011.

#Voće

'