AKTUELNO

Povodom praznika, rektor Univerziteta odbrane Mladen Vuruna i direktor Inspektorata odbrane Goran Radovanović uručili su plaketu ministru odbrane, a zahvalnice Univerzitetu u Nišu, penzionisanim pripadnicima, kao i najuspešnijim kadetima Vojne akademije.

U Domu Garde na Topčideru su obeleženi Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane.

Ministar odbrane Zoran Đorđević je na svečanosti rekao da Univerzitet odbrane svoj rad zasniva na spretnom spoju tradicionalno dobre vojne organizacije rada i zagarantovanih akademskih sloboda, a da je Inspektorat efikasan organ koji svoje zadatke izvršava profesionalno i stručno.

Đorđević navodi da se danas na Univerzitetu odbrane školuje i usavršava 978 kadeta, oficira i vojnih službenika, 250 lica iz građanstva i 81 pripadnik stranih oružanih snaga.

- Kapaciteti Univerziteta odbrane pružaju mogućnost da u narednim godinama broj pripadnika stranih oružanih snaga i civilnih studenata na svim nivoima školovanja i usavršavanja bude veći, na čemu ćemo svi zajedno raditi - rekao je Đorđević.

Podsećajući na važne datume u istoriji Inspektorata odbrane, ministar odbrane je naglasio da je ta institucija danas efikasan organ uprave u sastavu Ministarstva odbrane koji svoje zadatke izvršava profesionalno i stručno.

Rektor Univerziteta odbrane Mladen Vuruna kaže da se već punih 167 godina u srpskoj vojsci izučavaju komandovanje, naoružanje, strategija i taktika, ali i druge nauke koje su važne za upotrebu i razvoj vojske.

- Znanja i sposobnosti stečeni u vojnoobrazovnim ustanovama u Srbiji proveravani su u ratovima koji su prethodna dva veka potresali našu zemlju i kroz koje je stvarana srpska država i njena vojska - kaže rektor.

Radovanović je istakao da je realizacija zadataka Inspektorata odbrane utemeljena na preventivnom delovanju i pružanju pomoći nadziranim subjektima, ali i nalaganju mera radi zakonitog delovanja.

Kako je naveo, Inspektorat je u prošloj godini realizovao pravovremeno i u potpunosti sve svoje redovne i vanredne zadatke u skladu sa odlukom predsednika Republike, naređenjima ministra odbrane, na osnovu zakona i podzakonskih akata, te da su pripadnici tog inspektorata u obavljanju zadataka rukovođeni stručnošću i visokom profesionalnošću.

Svečanosti u Domu Garde na Topčideru prisustvovali su i strani vojni predstavnici, predstavnici naučnih institucija, verskih zajednica i brojni gosti.

S.M.

#Dom

#Ministarstvo odbrane

#Zoran Đorđević

'