AKTUELNO

Pozitivni odnosi između roditelja i deteta važni su za razvoj deteta u svim oblastima. Odnos sa detetom možete učiniti jačim ako ste tu za njega, družite se sa njim i pružate mu nežnost, brigu i poštovanje.

Pozitivni odnosi između roditelja i deteta pomažu deci da uče o svetu – o tome da li je svet oko njih bezbedno i sigurno mesto, da li su voljeni, ko ih voli, šta se dešava kad plaču, smeju se, naprave grimasu…

Ovi odnosi utiču na razvoj dece u svim oblastima.

Pozitivan odnos između roditelja i deteta možete graditi na sledeći način:

Budite tu za svoje dete;

Družite se sa detetom;

Poverenjem i poštovanjem stvorite sigurno okruženje za dete.

Foto: Pixabay.com

Ne postoji formula koja garantuje da će vaš odnos sa detetom biti dobar. Biće situacija kada će vam biti teško da se povežete sa detetom, ali ako nastojite da se vaš odnos tokom vremena poboljšava, dete će se osećati voljeno i sigurno.

Budite tu za svoje dete

Biti tu za dete znači osluškivati ga i razmišljati o tome šta se sa njim dešava. Na taj način detetu pokazujete da vam je stalo do stvari koje su mu bitne, što je osnova jake veze.

Evo nekih predloga kako to da postignete:

Pokažite razumevanje. Ostavite dete na miru i uzdržite se od stalnog usmeravanja. Ako dete želi da se pretvara da su kocke za igru ljudi, to je u redu. Ne mora sve uvek da bude ono što jeste.

Obratite pažnju na ono što dete radi, uključite se nekim komentarom ili ga podržite. Recite: „Da li su velike plave kocke prodavci? Da li to mala crvena kocka kupuje nešto? Šta to kupuje?“.

Slušajte dete. Pokušajte da shvatite šta ono stvarno govori. Na primer, ako dete priča dugačku priču o tome šta se sve desilo u toku dana, moguće je da zapravo govori da mu se dopada nova nastavnica ili je samo lepo raspoloženo.

Razmislite o tome šta ponašanje deteta govori. Tako ćete shvatiti šta je detetu zapravno potrebno. Na primer, ako se vaša ćerka tinejdžerka mota po kuhinji, a ne priča, možda samo želi da bude u vašoj blizini. Možete je zagrliti ili joj dati da pomogne oko kuvanja. Nema potrebe da bilo šta pričate.

Tu ste za svoje dete i ako mu date priliku da i ono usmerava vaš odnos. Na primer:

Kada se igrate sa mlađim detetom, igrajte igru koju ono izabere, imitirajte ga i zajedno se zabavljajte.

Podržite ideje starijeg deteta. Na primer, ako želi da isplanira porodični ručak, dozvolite mu.

Kada dete izrazi mišljenje, započnite razgovor kako biste saznali više o tome šta ono misli i oseća.

Foto: Pixabay.com

Ponavljanje ili parafraziranje onoga što je dete reklo, uz osmeh i kontakt očima, za dete znači da obraćate pažnju na njega. Ovi izrazi privrženosti i interesovanja pomažu detetu da se oseća sigurno i gradi samopouzdanje.

Družite se sa detetom

Pozitivni odnosi između roditelja i deteta zasnivaju se i na kvalitetnom druženju. Druženje je idealna prilika da od deteta saznate šta doživljava, misli, oseća i šta ga interesuje.Dok se družite sa detetom, pokažite mu da ga cenite i poštujete. Prenesite detetu važne pozitivne poruke, i to uz osmeh, šalu, kontakt očima, zagrljaje i nežne dodire.

Foto: Pixabay.com

Napravite plan redovnih druženja sa svakim svojim detetom pojedinačno. Deca imaju različite karaktere. Neko od vaše dece će možda delovati kao da mu nije potrebno mnogo vaše pažnje – ali od individualnog druženja sa vama svi ćete biti na dobitku. Radnim danima, kad imate mnogo posla, verovatno ćete imati vremena samo za kraća druženja sa svakim detetom pojedinačno. Kad god se ukaže prilika, posvetite se svakom detetu što duže možete.

Način na koji se družite sa detetom utiče i na učenje. Na primer, ako u prve tri godine puno pričate sa detetom, to će mu pomoći da kasnije lakše uči jezike.

Razvijajte poverenje, brigu i poštovanje

Poverenje i poštovanje su osnovni za pozitivan odnos roditelja i deteta.Važno je razvijati poverenje i poštovanje čak i u najranijem uzrastu, dok su vaša deca još bebe. Beba će se osećati bezbedno kad stekne poverenje da će njeni primarni staratelji zadovoljiti sve njene potrebe. Kako dete raste, poverenje i poštovanje postaje uzajamno.

Poverenje i poštovanje se neguju. Na primer:

Budite tu kada detetu trebaju podrška, pažnja i pomoć bilo da treba da podignete malo dete kad padne ili da odete po tinejdžerku kad vas zove sa žurke. Tako učite decu da mogu da vam veruju i da ćete uvek biti tu za njih.

Upoznajte svoje dete i cenite ga. Ako voli fudbal, podržite ga. Pitajte ga ko su mu omiljeni igrači, za koga navija… Tako pokazujete da poštujete osećanja i mišljenja svog deteta, a ono će se osećati sigurno da ih sa vama deli.

Sa razvojem deteta menjaju se potrebe i interesovanja. Trudite se da se i vaš odnos uporedo razvija. Na primer, pre nego što uđe u pubertet, vaše dete više neće želeti da idete sa njim u park iako je nekada volelo da se u tom parku igra sa vama.

Postavite neka čvrsta, ali pravedna porodična pravila. Pravila daju jasnu poruku o tome kako će se vaša porodica brinuti o svojim članovima. Vašem detetu će biti lakše ako zna da ćete se prema njemu dosledno ophoditi.

#Dete

#Majka

#Porodica

'