AKTUELNO

Načelnica porodilišta u GAK Narodni front prof. dr Snežana Rakić upozorava da neobične vremenske promene mogu dovesti do brojnih problema kod trudnica.

- Trudnoća je fiziološko drugo stanje i trebalo bi da se podrazumeva da se sve,trudnice adaptiraju na novonastale uslove bez problema – kako fizički, tako i,psihički. Međutim, nije svejedno da li je trudnoća normalna ili visokorizična, ako ni koliko godina ima trudnica – navela je Rakić.

Ona je ukazala da mi imamo problem jer su nam trudnice sve starije - nekada je granica za rađanje prvog deteta bila 25, a sada je 35 i više pa sa tog aspekta kao što stariji ljudi teže podnose vremenske promene, tako će i trudnice koje su starije lošije reagovati.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mora se voditi računa i o ishrani. Budući da nema dovoljno svežeg voća i povrća podrazumeva se suplementacija. Nagli talasi otopljenja dovode i do češće pojave virusa i trudnice se toga moraju kloniti, posebno do 12. nedelje trudnoće – istakla je Rakić.

Prema njenim rečima, mogući su i problemi sa cirkulacijom, nagli pad pritiska, pa se trudnice mogu žaliti na glavobolju, na muku i na povraćanje

Rakić je ukazala da vremenskepromene mogu uticati i na raspoloženje i podsetila da trudnice treba da sevakcinišu protiv gripa.

#Zdravlje

#trudnica

'