AKTUELNO

Nekada su poštom stizala pisma, čestitke ili paketi s poklonima rodbini ili dragim osobama iz nekog drugog grada ili inostranstva, a danas se, zahvaljujući internet kupovini, sadržina poštanskih pošiljki potpuno promenila, pa se, pored alata, mobilnih telefona, garderobe, obuće, hemije i raznoraznih drangulija, u njima može naći i ono što nikako ne bi smelo, pa čak i životinje.

Iako mnogi misle da je posao carinika bogovski, ima trenutaka kada se niko od nas sa njima ne bi menjao, naročito kad ih u paketu umesto delova za bicikl sačeka zmija ili umesto časovnika - razjapljene čeljusti aligatora.

- Dešavalo se da u pošiljkama budu i životinje, poput zmija ili mlade tarantule otkrivene svojevremeno u novosadskoj pošti, koju je neko iz Mađarske poslao preporučenom pošiljkom u Sentu. U takvim slučajevima se životinje u saradnji sa veterinarskom inspekcijom zbrinjavaju u najbližim zoološkim vrtovima. Verovatno se svi sećaju preparirane glave i šape zaštićene vrste američkog aligatora, koje je neko iz Amerike takođe poslao poštom. Zamislite iznenađenje carinika koji je umesto dva prijavljena časovnika u pošiljci ugledao razjapljene čeljusti preparirane životinje - kažu u Upravi carina.

Osim živih životinja, u pošiljkama kurirske službe ili redovne pošte krijumčari šalju i različite zabranjene supstance, a po bizarnosti načina na koje pokušavaju da ih prošvercuju kao da se takmiče ko će smisliti originalniji način.

- Carinski službenici su u poštanskim pošiljkama pronalazili različite opijate, primera radi kokain iz Brazila i Perua, kojim su domišljati narko-dileri „filovali“ dečje cipelice, tube s kremama za lice ili ga u tečnom stanju u 126 plastičnih loptica kamuflirali u suvom voću iz Perua. Lukavo upakovana droga, poslata na narko-tržište Srbije na krajnje rizičan i drzak način, otkrivena je i zaplenjena zahvaljujući međunarodnoj razmeni obaveštajnih podataka - objašnjavaju u Upravi carina.

GDE IDE ZABRANJENA ROBA

Bilo da je reč o zabranjenoj robi poput droge, cigareta ili lekova, oružja, o prekoračenjima dozvoljenih količina ili o robi za čiji su uvoz neophodne određene dozvole, koje carinski službenici otkriju u pošiljkama, ta roba se privremeno zadržava i zavisno od toga o čemu je reč carinici pokreću prekršajni postupak ili zadržanu robu predaju policiji i tužilaštvu.

U poštanskim pošiljkama carinici su pronalazili i spore halucinogenih pečuraka, starine poput antičkih kovanica, ali i semenke marihuane i kanabisa koje su krijumčari pokušavali da sakriju „pokemon“ kartama i muzičkim diskovima.

#Pošta

#paketi

#poštansko sanduče

'