AKTUELNO

Povodom Dana državnosti Srbije Britanski telegraf je objavio listu razloga zašto nema boljeg trenutka za posetu glavnom gradu Srbije.

1. Pristupačne cene - Zemlja koja se trenutno nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji kao valutu koristi srpski dinar i Britanici će sa funtom sasvim dobro proći, navodi Britanski telegraf. Ulaznice za pozorišta i muzeje koštaće ih manje od pet funti, a toliko će morati da izdvoje i za hrana i piće.

2. Noćni život - Beograd ima reputaciju grada za dobar provod, sa raznovstnom parti scenom od džeza do džipsi folka i tehna, koji ima korene u 90-tim godinama prošlog veka kada su protivnici Miloševićevog rešima okupljali u andergraund klubovima. Lokalno stanovništvo preferira Undergraund, Dragstor i Insomnija kafe.

3. Splavovi - U letnjim mesecima, noćni provod se odvija na Dunavu i Savi, gde se nalaze brojni splavovi sa raznovrsnom muzičkom ponudom.

4. Znamenitosti - Beograd se nalazi na ušću Dunava i Save. Reke razdvajaju grad na stari deo i Novi Beograd koji odlikuje posleratni brutalizam. U srpskoj prestonici se nalaze mnoge od ključnih znamenitosti.

5. Hram Svetog Save - Ovaj hram je jedna od najvećih crkvenih građevina na svetu. Projekat za izgradnju, koja je započeta 1935. godine, je bio toliko obiman da se detalji enterijera, uključujući mozaike, i dalje dorađuju.

Foto: Beta

6. Ćevapi - Tradicionalno balkansko jelo od mlevenog mesa, koje se peče na roštilju, servirano sa lukom i pavlakom je nezaobilazna stvar i vredi ga probati, ocenjuje Britanskih telegraf.

Foto: Wikipedia

7. Hipsterski restorani - Britanski telegraf preporučuje restoran Iguana, sa pogledom na Savu, gde je moguće uživati u hrani uz zvuke džeza i Kantinu de Frida koja privlači mlađe posetioce, ljubitelje kubanske muzike i raznovsnih koktela.

8. Supermarket stor -  Ovaj koncept je kreiran 2008. godine. Supermarket je namerno dizajniran u stilu socijalističke ere, a na jednom mestu spaja komercijalnu i kulturnu stranu. To je prostor za ispijanje kafe, uz istovremeno uživanje u najnovijim modnim terndovima. Posetiocima nudi i dizajnerski šourum.

9. Kalemegdan - Britanski telegraf preporučuje posetu tvrđavi koja je sagrađena u vreme Otomanskog carstva za potrebe odbrane grada. Danas je to najpopularniji park gde se Beograđani okupljaju da bi se divili prelepom pogledu. Nezaobilazna je i poseta spomenicima istaknutih Srba, impresivanom vojnom muzeju i zoološki vrtu koji su smešteno u ovom parku.

Foto: Andrej Nihil

10. Spektakularno putovanje vozom -  Linija Beograd–Bar spaja srpsku prestonicu sa najvećem lukom u Crnoj Gori na Jadranu. Dok putovanje traje može se uživati u pogledu na prirodne lepote, brda, planine i jezera. Ulaznice su jeftine, a do sedišta do prozora je lako doći do.

11. Istorijski neusaglašena arhitektura -  Beograd možda nije tradicionalno lep grad – njegovi obrisi i dalje imaju ožiljke arhitekture u doba komunizma, da ne pominjemo ruševine zgrada koje je NATO bombarodavo, ali ima i izuzetaka, primećuje Telegraf. U Zemunu preovlađuju austrougarske kuće, a boemska četvrt u starom delu grada - Skadarlija ima šarm u Monmartr stilu.

Foto: Pink.rs

12. Titov grob - Jedan od dobrih razloga za posetu Beogradu je, prema pisanju Britanskog telegrafa, treba posetiti Kuću cveća - hram komunističkog lidera Jugoslavije. U muzeju se nalaze pored groba, i pokloni koje Josip Broz Tito dobijao.

Foto: Wikipedia

S. Milovanov

#Beograd

#Britanija

#Kalemegdan

#Poseta

#Splav

'