AKTUELNO

Jurić je gostujući na TV Pink istakao da njegova reakcija nema političku konotaciju, koju pojedinim komentarima na Tviteru pokušavaju da mu nametnu, već je reč samo o reakciji na odluku suda.

Muškarac osuđen za obljubu trinaestogodišnje devojčice, koja je pritom ostala trudna, oslobođen je u drugostepenom postupku, uz obrazloženje da je to uobičajeno ponašanje pripadnika romske nacionalnosti.

Ovu skandaloznu presudu obelodanio je Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić, na Tviteru.

Jurić je gostujući u Novom jutru Pink televizije rekao da je po njemu ovo skandal, i da srpsko pravosuđe treba da bude svesno činjenice da je reč o maloletnoj devojčici koja je iskorišćena na najgori mogući način i da za to ne snosi posledice.

- Ne mogu da verujem da neko može danas da obljubi dete i da mu napravi dete. Romi nisu etnička gurpa, već nacionalna manjima i zalažemo se da zakon bude jednak za sve. Nemam opravdanje za ovako nešto – kazao je Jurić.

Jurić je ne odobrava obrazloženje suda da ovaj par danas živi, i naglašava da je reč o detetu koje nije u situaciji da odlučuje za sebe i u svoje ime.

- Bilo je obrazloženje da oni danas žive zajedno. Prvo, niko to dete nije pitao da li želi dete, i oni nisu u zajednici. Nije moguće da oni ostvare bračnu zajednicu jer je dete u ti tim godinama – kazao je Jurić, ističući da njegovo reagovanje nije na neku političku odluku, već pravnu, i pored toga što su neki komentari nakon njegovog tvita imali takve indicije.

LAZOVIĆ: Sud nekada uzima u obzir sociloško-kulturni kontekst slučaja!

Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca kaže da je sud najverovatnije uzeo u obzir upravo sociloški i klturni kontekst koji kaže da se ovakve stvari u romskim zajednicama često dešavaju. - Očekujemo da će Republičko javno tužilaštvo da podnese Zahtev o zaštiti zakonitosti. To je vanredni, pravni lek. Što se tiče same presude, tačno je da postoje određene tendecije da se radi o običajima i socijološko-kulturnim osobenostima koje postoje – kazao je.

- Ono što se desilo kasnije ispalo je da je to reč o političkom napadu, ali to nije tačno. Ja sam reagovao na odluk usuda – dodao je Jurić pitajući se da li je on svoim Tvitom reagovao na ponašanje predsednika neke stranke, ili na odluku jednog sudije.

Foto: TV Pink Printscreen

Jurić ističe da takva situacija nije zdrava za dete i tako nešto ne treba da se dozvoli, a kamo li legalizuje, i istakao da ne treba uzimati u obzir kao olakšavajuću okolnost da je reč o Romima.

- Kada bi neko video da moja supruga ima 13 godina, šta bi vi rekli za mene? – pitao je Jurić.

- Mi svo ovim prekršili konvenciju Saveta Evrope o pravima žena – dodao je Jurić.

DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV STANISLAVA DUKIĆA: Proslavljao rođendan sa kriminalcima

Osim članova Državnog veća tužilaca (DVT), proslavi pedesetog rođendana Stanislava Dukića, člana DVT, koji se poslednjih dana našao u fokusu zbog gostiju koje mediji dovode u vezu sa kriminalom, prisustvovalo je i najmanje troje članova Visokog saveta sudstva.

Pored članova DVT protiv kojih se pokreće disciplinski postupak, na zabavi u beogradskom hotelu "Šumadija", 30. avgusta, bilo je i nekoliko tužilaca i sudija, tri člana VSS i dva narodna poslanika.

Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca kazao je da će disciplinski organ utvrditi da li su se članovi DVT ogrešili o etički kodeks, koji naglašava da u privatnom životu moraju da se uzdrže od ponašanja koje bi moglo da naruši ugled Veća i poverenje javnosti u njihov rad, kao i koje bi moglo da stvori utisak o korišćenju javnih ovlašćenja u privatne svrhe.

- Smatramo da je ovim ponašanjem došlo do urušavanja poverenja građana Srbije u rad tužilaštva ove organizacije, a etički kodeks tužilaca je jasan i on nalaže obavezu nosiocima tužilačke funkcije da se i u svom privatnom životu suzdržavaju od ponašanja koje bi moglo da naruši ugled ove institucije – kazao je Lazović ističući da je važno da se ove stvari iskristališu i da se zna kakvo ponašanje je očekivano i podrazumeva se.

- Pojedini izborni članovi koji su se našli na toj proslavi nisu želeli da se to reši unutar institucije, već su gostovali na određenim televizijama i davali izjave po ovom pitanju. Oni su rekli da je reč o pritisku i tabloidiziacije, i pored fotografija koje su se videli. Određeni broj NVO je čak ovo i podržao – kazao je Lazović.

#Igor Jurić

#Suđenje

'