AKTUELNO

Mnogi građani smatraju da je telefon glavno sredstvo za prisluškivanje, ali su u velikoj zabludi.

Bivši obaveštajac i pripadnik Državne bezbednosti Božidar Spasić je u emisiji "Dobro jutro sa Jovanom i Srđanom" predstavio sprave koje se mogu koristiti za prisluškivanje.

Spasić je rekao da je jedan od najboljih prisluškvača olovka, koja ima ugrađenu kameru i može da snima. Izgleda kao i svaka druga, obična olovka, ali neprekidno prikuplja podatke i može da snima.

Foto: Printscreen Youtube

Jedno od popularnih sredstava za prisluškivanje je dugme, spravica koja se stavlja iza dugmeta, ima kameru i zvučnik.

Spasić je dodao da je jedan od zgodnih sprava za prisluškivanje koje obaveštajci neretko koriste i upaljač sa zvučnikom i kamerom. Upaljačem se ne može pripaliti cigareta, ali se on u na primer, kafani, može vrteti u rukama dok se prikupljaju podaci i snimci.

Za prisluškivanje se koriste i lokatori koji se stavljaju u kola, kao i daljinski za automobil koji takođe imaju kameru i zvučnik.

Foto: Printscreen Youtube

Posebno je interesantna fleš memorija. - Dam vam fleš i kažem, evo meni nije potreban, vi ga odnesete kući i on prikuplja podatke u vašem stanu 24 sata. Ako dolazim kod vas mogu ga ostaviti, a da vi i ne primetite - rekao je Spasić.

Prema njegovim rečima, kada se radi o prisluškivanju 50 odsto veruje da ih neko prisluškuje, a 50 odsto je zaista prisluškivano.

On je podsetio da je u Srbiji bila i afera sa predsednikom Srbije koji je optužio policiju da ga prisluškuje samo zato što se našao u sistemu domina, odnosno njegov telefon se pronašao u transkriptu nekih prisluškivanja.

Spasić je naveo da pravo na prisluškivanje imaju BIA, policija i Služba za borbu protiv oirganizovanog kriminala.

Foto: Printscreen Youtube

Spasić je istakao da se prisluškivanje telefonskih razgovora ne može čuti jer veza mora biti čista kao suza, pa nema ni kašnjenja i pištanja prilikom poziva.

Pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Zlatko Petrović je naveo da se prema Ustavu Srbije može prisluškivati samo na osnovu odluke suda.

S. M.

#Prisluškivanje

#Srbija

'