AKTUELNO

Tokom Beer Festa u Beogradu policija vrši pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.

Postavljeni su punktovi na svim tačkama kuda mora da se prođe, ali kruže i patrole saobraćajne policije, kao i policajci na motociklima. Kako za Pink kaže načelnik Uprave saobraćajne policije, prvo veče festivala proteklo je u najboljem redu i bez većih problema kada je reč o bezbednosti za volanom.

Prvo veče "Beer festa", kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, prošlo je bez problema, kaže za Pink Boban Milinković zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije. Očigledno je, kako kaže, da je većina građana poslušala apel Saobraćajne policije i kampanje “Kad pijem ne vozim”, a stroga kontrola će se nastaviti do kraja festivala.

Foto: Tanjug

Kako dodaje, nijedna država nije uspela da iskoreni one koji sedaju za volan pod dejstvom alkohola.

Vozači pod dejstvom alkohola izazivaju saobraćajne nesreće u celoj Evropi i procenti nezgoda sa najtežim posledicama se u većini država kreću od 20 do 30. Najefikasniji način borbe protiv vozača pod dejstvom alkohola je, zapravo, kombinacija represivne i preventivne metode – kaže Milinković. Za represivnu metodu zadužena je Saobraćajna policija koja primenjuje zakon i zakonske mere, što podrazumeva i alko-testiranje vozača.

Podseća da je za vozače sa više od 1,20 promila alkohola u krvi obavezno trežnjenje u prostorijama za zadržavanje i podnošenje zahteva za prekršajni postupak, a novčane kazne kreću se od 100.000 do 120.000 dinara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi se ne mogu naterati da poštuju propise samo kaznama, te je važno menjati svest. Zato se preduzimaju i preventivne mere, pre svega apelima – kaže Milinković, dodajući da je kampanja “Kad pijem ne vozim” kampanja sa najdužom tradicijom u Srbiji, koja traje čak 13 godina i čiji se slogan kod većine građana usadio u svest. Ipak, kako kaže, ima i onih koji su sigurni u sebe i pod dejstvom alkohola, pa i onih koji smatraju da su u takvom stanju još bolji vozači.

Kaže da je na početku kampanje bilo znatno više vozača pod dejstvom alkohola, a da je danas taj broj znatno smanjen, što potvrđuju i podaci o saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju alkoholisani vozači.

Kaže da je za samo četiri godine smanjen broj nezgoda sa fatalnim posledicama za 200 do 300, što je dobar rezultat. Kaže i da svake godine oko 4.000 vozača pod dejstvom alkohola izazove saobraćajnu nezgodu.

#Belgrade Beer Fest

#Policija

#Saobraćaj

'