AKTUELNO

Za nepunih 24 sata proteklog vikenda u SAD dogodile su se dve masovne pucnjave. Jedna se dogodila, u Teksasu druga u Ohaju. U napadima je ubijeno ukupno 30 osoba, dok je više desetina ranjeno.

Prof. dr Dijana Lazić Puškaš neuropsihijatar za Novo jutro objašnajva da je u Americi gotovo normalno da građani nose oružje sa sobom.

- Zna se da bi svaki kandidat za predsednika SAD u startu izgubio kada bi zabranio nošenje oružja. U Evropi je drugačije, naoružani su vojska i policija – objašnjava Puškaš.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, reč je o ljudima koji imaju ozbiljne poremećaje i potrebu da na neki način skrenu pažnju na sebe.

- Svi su oni iskompleksirani, sa dubokim poremećajem ličnosti. Misle da tako dobijaju na važnosti. Uzimaju pravdu u svoje ruke - kaže ona.

Zlatko Nikolić kriminolog kaže da je u americi reč o vrednostnoj kulturi i naglašava da ne može da se ignoriše činjenica ko je naseljavao Ameriku.

- Prvi doseljenici su uglavnom deportovani iz Evrope tamo i oni su bili uglavnom problematične ličnosti. Sve u svemu, svi su nešto tražili jer im je pravni okvir smetao. Naoružanje tamo predstavlja ličnu sigurnost – kazao je Nikolić.

Kako objašnajva, u Americi je veliki broj ljudi u zatvoru.

- Svaki stoti građanin SAD je u zatvoru. Preko tri i po, četiri miliona ljudi. Imaju rigorozne mere, ali uglavnom za ljude srednje i niže klase – kaže Nikolić.

- Oni su emotvno prazni, njih su roditelji prikratili za empatiju a tamo gde nema empatije nema ni saosećanja. To su ona deca koja još kao mala počinju da raščereče životinje. Psihopata ne pamti svoju istoriju, svoje greške. U zatovru može da bude primeran, a kada izađe može da se vrati na staro, jer ne pamti prošlost – objašnjava Nikolić.

#Sjedinjene Američke Države

#Ubica

'