AKTUELNO

Trudnice i porodilje će direktno Inspekciji rada moći da prijave poslodavce koji su im uskratili neka od njihovih prava.

Nova besplatna linija za prijavu poslodavaca koji trudnicama i porodiljama uskraćuju prava, preko koje mogu biti prijavljeni direktno Inspekciji rada, počela je da funkcioniše, saopštilo je Ministarstvo rada.

Građani mogu da prijave nepravilnosti na telefonski broj 0800 300 307, biranjem opcije 2.

Na taj način, trudnice i porodilje lakše i brže mogu direktno Inspekciji rada prijaviti poslodavce koji su prekršili zakon i uskratili im neka od njihovih prava.

Ministar rada Zoran Đorđević navodi da država želi da zaštiti sve trudnice, porodilje i majke i omogući im ostvarenje svih prava koja im pripadaju, te da će vlada nastaviti da radi na poboljšanju položaja majki u Srbiji jer je to prioritet i cilj populacione politike.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inspekcija rada će se sa dužnom pažnjom posvetiti ovom problemu i verujem da ćemo uvođenjem ove linije uspeti da stanemo na put onima koji su sebi dali za pravo da uskrate trudnicama i porodiljama ono što im zakonom pripada - istakao je Đorđević.

Na sajtu Ministarstva u okviru kategorije "Registri" redovno će biti ažuriran poseban spisak svih onih poslodavaca za koje se dokaže da su prekršili zakon, u ovom slučaju prema porodiljama i trudnicama.

#Zoran Đorđević

#trudnica

'