AKTUELNO

Svecu je od najranije mladosti predodređen mučenički život.

Sveštenomučenik Kliment je još kao mlad postao dobročinitelj, a narod ga je smatrao predodređenim za velika dela. Prema predanju, njegova majka mu je na samrti prorekla mučeničku smrt.

Tokom mladosti, posećivali su ga mnogi stariji ljudi jer su smatrali da poseduje "staračku mudrost". On im je davao savete i pružao pomoć. Živeo je povučeno, uzdržavajući se od bilo užitaka. Predanje kaže da se hranio samo hlebom i zeljem, i da nikada nije jeo meso.

Prema predanju, nijedan svetac nije mučen tako surovo kao što je mučen Kliment. Tokom progona hrišćana od strane cara Dioklecijana počele su njegove patnje, a u tamnici je proveo 28 godina.

Poznata je zanimljiva priča iz njegovog života. Kada je doveden pred cara u Rim, pred njega je postavio na jednu stranu razna oruđa za mučenje, a na drugu darove, odlikovanja, odela, novac, i rekao mu da bira.

Kliment je bez razmišljanja izabrao oruđa, a mučenje koje je usledilo bilo je strašno - komad po komad mesa otkidan mu je s tela, "tako da su se kosti belele ispod". Kliment je ubijen 312. godine u crkvi u Ankiri i to dok je kao arhijerej služio crkvenu službu. Njegove mošti i danas počivaju na ovom mestu, gde mnogobrojni vernici dolaze jer se veruje da su čuda Svetog Klimenta bezbrojna i velika.

Iako danas nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma, a dan treba provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika Klimentova dela.

I. P.

#Crkva

#Praznik

#Srpska pravoslavna crkva

#Svetac

'