AKTUELNO

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas, povodom Dana boraca, venac na spomenik narodnom heroju Petru Lekoviću u dvorištu Srednje zanatske škole koja nosi ime tog borca u Rakovici.

Nikodijević je podsetio da je 4. jul bio državni praznik u SFRJ i SRJ, a da se od 2001. godine više ne obeležava na taj način, ali da je to datum od velikog značaja i ne treba niko u Srbiji da ga se stidi.

Prema njegovim rečima, uloga Srbije u antifašizmu i žrtve pale u borbi protiv nacizma i fašizma su bile velike, a naša zemlja je bila na pravoj strani istorije, na strani pobednika.

Foto: Grad Beograd

- Mi smo zajedno sa drugim slobodoljubivim narodima stvarali modernu Evropu. Ne sme da se dozvoli da narodni heroji koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, svi oni koji su dali svoje živote, padnu u zaborav - rekao je Nikodijević, a saopštila Gradska uprava.

On je poručio da se ne sme dozvoliti i da se istorija i zločini relativizuju, da se zaborave zločini koji su počinjeni nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom na teritoriji Beograda, da se relativizuje uloga onih koji su bili na strani ili saradnici okupatora.

Foto: Grad Beograd

- Moramo širiti sećanje na ljude koji su dali svoje živote da nam se to više ne bi dešavalo i da ne bismo preživljavali najbolniji deo sopstvene istorije. Moramo prenositi znanja na nove i mlađe generacije. Naša uloga je bila herojska i toga ne treba da se stidimo, već da sa ponosom ističemo da smo dali najveću žrtvu u Evropi kao antifašisti i borili se za modernu Evropu - rekao je Nikodivević.

Podsetio je i da je Grad doneo odluku o obeležavanju Dana Holokausta. Vence su položili i predstavnici boračke organizacije SUBNOR Rakovica.

#Nikola Nikodijević

'