AKTUELNO

Oprezno preko pešačkog!

Čak 15,8 odsto Beograđana gleda u mobilne telefone ili ima slušalice u ušima dok prelazi ulicu, pokazuju podaci. Slična situacija je i u drugim mestima, a stručnjaci upozoravaju da se tako drastično smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nesreće, a sami pešaci postaju dodatno ugroženi.

Pisanje poruka, pretraga po internetu, slušalice u ušima postalo je svakodnevnica zbog čega se skoro uopšte ne odvajamo od mobilnog telefona.

Foto: Pixabay.com

Problem nastaje kada građani mobilni telefon koriste i prilikom prelaska ulice, što može biti veoma opasno.

Stručnjaci ističu da pešaci ne bi smeli da koriste slušalice niti mobilni telefon prilikom prelaska kolovoza, jer tada postaju dodatno ugroženi.

- Tada su i ruke i vid i sluh usmereni ka mobilnom telefonu i čovek ne može obratiti dovoljno pažnje na saobračaj koji se odvija oko njih. Slušalice takođe prave veliki problem u bezbednom ponašanju u saobraćaju - kaže Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Indikatori bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu za Beograd pokazuju da čak 15,8 odsto građana čini ovaj prekršaj. Zakonom je ovakvo ponašanje zabranjeno, a propisana je i novčana kazna.

- Četvrtina poginulih u udesima upravo su pešaci. Ako se ne poštuje zakon, kazna za ovaj prekršaj je 3.000 dinara u fiksnom iznosu - kaže Vladimir Vida iz Saobraćajne policije.

Foto: Tanjug

Kažnjavanje nije dovoljno da bi pešaci prestali da koriste mobilni telefon dok prelaze ulicu. Potrebno je podići svest građana o opasnosti koju ovakav postupak može prouzrokovati. Stručnjaci apeluju na pešake, pre svega mlađe generacije, da pre nego što stupe na pešački prelaz izvade slušalice i ne gleduju u mobilni telefon.

Kolovoz je površina namenjena za kretanje vozila, a pešački prelaz deo gde su pešaci zapravo gosti.

#Kazna

#Policija

'