AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, naveo je da se završava obnova Velikog stepeništa na Kalemegdanu, kao i da su uređeni stepenici, ograde i da su vraćene kamene žardinjere koje su krasile stepenište kada je sagrađeno, tridesetih godina prošlog veka.

- Kada je stepenište sagrađeno korišćen je brački kamen koji se nije pokazao najboljim u našim vremenskim uslovima. Zavod za zaštitu spomenika izabrao je za rekonstrukciju kamen iz Danilovgrada koji je najsličniji bračkom, a bolji je u našim uslovima. Stepenište je premazano posebnom zaštitnom bojom koja ga štiti od padavina, visokih i niskih temperatura, ali i grafita - objavio je Vesić na svom fejsbuk profilu.

Kako je naveo, Grad Beograd je za rekonstrukciju Velikog stepeništa odvojio 14,5 miliona dinara, a planiramo da nastavimo restauraciju dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu ”Kralj kapije”.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

- Dovoljno je da na fotografijama vidite kako je izgledalo Veliko stepenište do pre par meseci, a kako danas kada je restauirano. Inače, kada su Đilasovi genijalci uređivali Veliko stepenište pre 13 godina postavili su veštački kamen. I tada se niko od stručnjaka nije javio da protestuje i da kaže da to nije normalno - rekao je Vesić.

Vesić je istakao da su nedavno obnovili most ka Sahat kuli, a pre toga česmu i Malo stepenište Jelisavete Načić, česmu Mehmed - paše Sokolovića, Damat Ali - pašino turbe, plato oko Pobednika, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, i kako dodaje, ove godine počinje restauracija Pobednika, a naredne godine rekonstrukcija Paviljona Cvijete Zuzorić.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

- Decenijama nije uloženo u Beogradsku tvrđavu koliko poslednjih nekoliko godina, a koliko je Đilasa interesovala tvrđava najbolje pokazuje njegova odluka, kada je bio gradonačelnik, da nezakonito smanji plate zaposlenima na Beogradskoj tvrđavi i da najavi ukidanje tog preduzeća - ističe Vesić.

Foto: Printscreen Facebook/Goran Vesić

#Beogradska tvrđava

#Goran Vesić

#Stepenice

'