AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je danas taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu, koji su povodom Dana MUP-a i policije organizovali njeni pripadnici za građane Srbije, i izjavio da zahvaljujući radu takvih profesionalaca danas živimo u bezbednoj i stabilnoj državi.

- U radu policije najviše sam ponosan na ljude, jer su oni jedan neponovljiv i jedinstven resurs u zemlji i ponosan sam na sve rezultate koje su postigli - rekao je Stefanović novinarima nakon obilaska štandova svih jedinica MUP-a.

Ukazao je da su ti rezultati rekordna količina zaplenjene droge, 108.000 predavanja za decu u školama i 2.800 pripadnika policije koji uči decu kako da se odupru nasilju, snađu u sajber prostoru, saobraćaju i vandrednim situacijama u slučaju požara i poplava.

- Pre dve godine uveli smo u prvom, četvrtom i šestom razredu policijske predavače koji decu na zanimljiv i kreativan način uče kako da se snađu u slučaju požara i poplava. Videli smo da su deca zainteresovana za ta predavanja i to je veliki uspeh s obzirom da do pre pet ili šest godina nismo imali nijedno takvo predavanje - ukazao je ministar.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ističe da je MUP zaintresovan da radi i sa roditeljima, naročito, kaže, kada je reč o sajber prostoru.

- Roditelji moraju da budu upućeni šta deca rade na internetu. Naš posao je da sprečimo bilo kakvog predatora da pruži ruke prema našoj deci i drago mi je da smo u proteklom periodu i u tome bili efisani - rekao je Stefanović.

Podvukao je da i nije bilo stradale dece u zonama škola u saobraćaju. Govoreći o rezultatima, Stefanović je naveo i da je bliska saradnja sa građanima učinila da obaveštajna policija, zahvaljujući većem broju informacija, spreči izvršavanje mnogih krivičnih dela.

- To je dovelo do toga da mi danas imamo više od 11 odsto manji stepen kriminaliteta nego ranije - podvukao je ministar. Ističe i da nije bilo velikog broja teških i najtežih krivčnih dela, te da je ponosan i na nabavku nove opreme.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Naravno da uvek može bolje i više da se radi. Ja na tome insistiram. Možda nekada ne upućujem dovoljno zahvlanosti policajcima i vatrogascima koji su u prvoj liniji odbrane građana, zato ovaj dan posvećujemo njima - naveo je Stefanović.

Kaže da je danas jedan porodični dan u druženju sa policijom, te da će građani moći da vide kako izgleda oprema MUP-a, obučenost policijskih službenika svih jedinica i kako funkcioniše policija u zajednici.

- Jedan od naših kljucnih zadataka je da policajci budu bliži građanima i da shvate da su policajci tu zbog njih, da brinu o njima, da ih zaštite i da budu uz svoj narod u svakom trenutku - naglasio je Stefanović.

Pozvao je sve građane da tokom dana dođu na Kalemegdan i uživaju u svemu što su pripadnici policije pripremili za njih, a to su penjanje na veštačku stenu, izvođenje različitih vežbi, učenje borilačkih veština, pogledaju vozila i opremu.

#Nebojša Stefanović

'