AKTUELNO

Danas se obeležava nacionalni dan bez duvanskog dima. Srbija je među prvim zemljama po broju popušenih cigareta.

Prestanak pušenja nije jednostavan, ali nije ni nemoguć. Zbog niskih cena cigareta i široke dostupnosti u Srbiji svaki treći građanin puši.

Ipak, postoje načini za smanjenje duvanskog dima, ali i način da se utiče na svest pušača.

Povodom obeležavanja ovog dana gosti Jutarnjeg programa na TV Pink bili su doktor Simona Krstev, član komisije Ministarstva zdravlja, doktorka Miljana Balević kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti i doktor Dejan Dimić pomoćnik direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.

- Komisija je do sada vrlo intezivno radila. Uradili smo imenu zakona o zaštiti stanovništva od izkloženosti. Predvideli smo zabranu pušenja u svim zatvorenim radni,m i javnim mestima, čak i u ugostitlejskim objektima. Mi se nadamo da je to samo jedna mera koja može da promeni ovu brojku - rekla je Simona Krstev.

Mnoge države su regulisale cene cigareta, a samim tim su svele konzumaciju na minimalni nivo.

- Kod nas to reguliše ministarstvo finansija. Akcize i porezi se povećavaju u dogovoru sa eU, ali svoj udeo u ceni drži i Duvanska industrija koja diktira niže cene kako ne bi izgubila potoršače. Medijske kampanje su veoma značajne da im pokažemo zbog čega bi trebalo da prestanu sa pušenjem - dodala je ona.

Uticanje na svest pušača počinje od toga da im se pokaže koliko cigarete negativno utiču na njihov organizam i na zdravlje.

- Duvan razara srce i krvne sudove. U cigareti se nalazi 4.000 štetnih materija. kada je reč o srcu,l nikotin i ugljen. Preko nadbubrega indirektno. Prave tahikardiju, lupšanje srca. Direktno na zid krvnog suda. O n se grči i dolazi do povećanja pritiska - rekla je doktorka Baljević.

Dimić je istakao da su podaci za nepušače poražavajući.

- Jedna velika studija je pokazačla da je učestalost raka pluća kod nepušača koji su bili izloženi duvanskom dimu za 35 % veća nego kod nepušača koji nisu bili izloženi duvanskom dimu, što je poražavajuće i mi moramo nekako da utičemo na to - rekao je Dimić.

N. Petričević

#Cigareta

#Jutarnji program

#Televizija Pink

#Zdravlje

'