AKTUELNO

On smatra da je Izetbegovićev plan destrukcija Dejtonskog sporazuma.

Ukoliko član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zaista planira da uloži apelaciju Ustavnom sudu BiH da se preispita ustavnost imena Republike Srpske, onda to predstavlja buđenje nerealnih ambicija i retorike, smatra Đževad Galijašević stručnjak za bezbednost. Kako kaže, malo-malo Izetbegović pominje neki ratni sukob na koji Bošnjaci više ne reaguju.

- Bakir Izetbegović je neprijatelj mira. On predstavlja nekog ko nije sposoban na razgovor i dogovor – rekao je on gostujući u emisji „Pravac“ koji se emituje na kanalu Pink3.

Kako kaže, njegova politika "ne pije vodu", jer je poprilično promenljiva.

- Denis Zvizdić sluša Izetbegovića u potpunosti. Zvizdić najpre uputi lepe reči ka Beogradu, a onda se pojavi Izetbegović koji kaže onda da će uraditi revizij tužbe. Oni jedno podne rade jedno, popodne rade drugo – dodaje Galijašević.

On ističe da je Sarajevo "uvek bežalo pod kišobran nekog moćnijeg", i da je i u ovim situacijama isti slučaj.

Foto: Printscreen Youtube

- Bilo je reči o muslimanskom kišobranu. Izetbegović je tražio i podršku Saudijske Arabije, pa su prešli na Tursku – objašnjava on i dodaje i da Velika Britanija „igra značajnu ulogu u svemu tome“.

Galijašević je siguran da se neke stvari koriste zarad manipulacije i dostizanje nekih viših ciljeva - Pitanje Dana republike je previše malo pitanje, da bi izazvalo međunarodni sukob. Kako ćete promeniti ime RS- smatra on.

- Prva četa ISIS-a koja je došla u Sarajevo je iz Turske, ali sada je novi gospodar u Sarajevu Britanija. Danas Bakir izvršva ulogu Britanaca i ugrožava odnose sa Srbijom – objašnjava on.

Kako kaže, Hrvatska je ovde potpuno marginalizovana u ovim svim dešavanjima.

- Hrvati su obespravljeni. Oni su dobili priliku da po prvi put izaberu svoje kadrove, ali su pustili da Srbi vode borbu i za njihova prava. Tako su radili i u bivšoj Jugoslaviji. Slovenci su se bunili, a ovi su ćutali – kaže on ističući da oni polako nestaju iz Bosne i da gube političke pozicje.

- Nekada, pre rata bilo ih je 880.000, a sada ih ima oko 400.000 – dodaje on.

J. Stanković

#Bakir Izetbegović

#Potpisivanje dejtonskog sporazuma

#Predsedništvo BiH

#Republika Srpska

'