AKTUELNO

Dve države će imati uzajamnu korist od mnogih planiranih ulaganja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Države Katar šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom bin Džasimom Al-Tanijem sa kojim se saglasio da postoji interes obeju zemalja za uspostavljanje partnerskih odnosa i razvoj saradnje.

Foto: Tanjug

U razgovoru je izraženo očekivanje da se ekonomske veze unaprede, kako kroz povećanje spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je takođe sa ministrom spoljnih poslova Države Katar, koji je istakao da je njegova država zainteresovana za saradnju sa našom zemljom u brojnim oblastima.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, predsednik Nikolić je izrazio nadu da će poseta ministra spoljnih poslova Katara biti na najbolji način iskorišćena kako bi Srbija uspešno predstavila sve prednosti koje nudi ulaganje u njenu privredu. Predsednik Nikolić je podsetio da je u novembru prošle godine razgovarao sa katarskim emirom o ulaganjima u turizam, što bi se Kataru veoma isplatilo.

Foto: Tanjug

U Srbiji postoji više od 30 banja koje su u procesu privatizacije, i možda bi učešće katarskih kompanija u tom poslu bio idealan način da započnemo našu saradnju, naglasio je predsednik Nikolić, saopštila je Pres služba Predsednika.

On je dodao da iza Srbije stoje pozitivni izveštaji međunarodnih finansijskih institucija, poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koji svedoče o tome da je naša zemlja apsolutno bezbedna destinacija za strane investicije, a da su mogućnosti ulaganja ogromne.

Država Katar je ozbiljno shvatila poziv predsednika Nikolića da katarske kompanije investiraju u Srbiji i zainteresovana je za saradnju u brojnim oblastima, kao što su namenska industrija, visoka tehnologija, gde možemo sarađivati u izradi modernih satelita, kao i u mnogim drugim oblastima.

Ministar spoljnih poslova Katara dodao je da su uslovi za saradnju naše dve zemlje jako dobri, jer već postoji temelj, zasnovan na više bilateralnih sporazuma koji su potpisani između naših zemalja.

Foto: Tanjug

On je takođe istakao da i njegova zemlja nudi jako dobre uslove poslovanja za srpska preduzeća, koja svoj interes umeju da prepoznaju u saradnji sa katarskim kompanijama.

U razgovoru sa predsednikom Nikolićem, ministar spoljnih poslova Katara istakao je da njegova zemlja čvrsto podržava rešenost Srbije i korake koje je preduzela da bi se sačuvala stabilnost u regionu i uspostavio konstruktivan dijalog sa privremenom administracijom u Prištini.

Sa ministrom spoljnih poslova Države Katar sastala se i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković.

Gojković i Abdurahman Al-Tani istakli su važnost unapređenja odnosa Srbije i Države Katar i ukazali na potrebu razvoja saradnje u brojnim oblastima, kako na polju ekonomije, tako i kulture i sporta, saopštio je Kabinet predsednice parlamenta.

Gojković se založila za razvoj parlamentarne saradnje i najavila da će u tom cilju u Skupštini Srbije u najskorije vreme biti formirana i grupa prijateljstva sa Državom Katar. Predsednica Narodne skupštine je izrazila spremnost i na zakonodavnu podršku međuvladinoj saradnji, kroz proceduru ratifikacije sklopljenih sporazuma između dve države.

Abdurahman Al-Tani je naglasio da je ostvaren napredak u odnosima između dve zemlje i ukazao da su uslovi za dalju saradnju veoma dobri, jer već postoji temelj, zasnovan na više bilateralnih sporazuma koji su potpisani.

Sa katarskim kolegom se sastao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je izjavio da Srbija tek uspostavlja prave osnove za istinsku saradnju i razvoj odnosa sa Katarom. Njih dvojica su potpisala Memorandum između dva ministarstva o uspostavljanju političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa.

Foto: Beta

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Al-Tanijem, Dačić je rekao da se traži zajednički interes za dolazak katarskih investitora, da su stvoreni uslovi za formiranje mešovitog komiteta i da bi bilo dobro da predstavnici Investicionog fonda Katara dođu u Srbiju i upoznaju se sa našim projektima.

Kako je naveo, sa katarskim kolegom je razgovarao i o unapređenju viznog sistema, podsetivši da je Srbija 2015. godine ukinula vize za držvaljane Katara.

Al-Tani je pohvalio veliku posvećenost Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića da se reformiše okruženje i za privlačenje katarskih investicija, te da tu priliku Katar želi da iskoristi.

Foto: Beta

Treba raditi, kaže, na formiranju srpsko-katarskog poslovnog saveta, navodeći da će to imati pozitivan uticaj na povećanje trgovinske razmene dve države.

- Radujem se da sve ono o čemu smo razgovarli realizujemo i sigurno ćemo iskoristiti ovaj momenat - kaže Al-Tani navodeći da je Memorandum koji je danas potpisao sa Dačićem platforma za razmenu mišljenja i u međunarodnim organizacijama i mehanizam za praćenje bilateralnih projekata.

I. P.

#Investitori

#Katar

#Poseta

#Sastanak

#Tomislav Nikolić

'