AKTUELNO

Nova praksa je, prema oceni ministra, bolja od prošlogodišnje.

Ministar poljoprivede i zaštite žživotne sredine Branislav Nedimović najavio je da će poljoprivrednicima biti omogućene subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju kroz regulisanu proceduru u skladu sa novim Zakonom o poljoprivredi.

- Nama je važno da razvijamo one koji mogu da prave dodatu vrednost i mislim da je to dobar korak napred - rekao je Nedimović otvarajući 13. sajam farmera na Tari.

Kada podnesete profakturu, mi ćemo doneti rešenje kojim odobravamo da u narednom periodu, u zavisnosti od razgovora sa kolegama koji se bave trgovinom, da li će to biti rok od 90 ili 120 dana, da vam damo mogućnost da u tom roku nabavite mehanizaciju i da nakon toga samo dostavite račun i mi vam izvršimo isplatu procentualno u skladu sa pravilnikom, rekao je ministar.

To, je kako je naveo, poštenije nego prošle godine, kada smo imali situaciju "da vi stalno konkurišete i nikad ne znate da li ćete dobiti u zavisnosti od toga da li ima novca ili nema".

Nedimović se osvnuo i na novi Zakona o poljoprivredi koji je usvojen u decembru, ukazujući da je on morao da ide po hitnoj proceduri u parlamentu kako bi se utvrdile IPARD procedure.

- Nema hitnije stvari koja je trebalo da se uradi kako bi smo otklonili brokirajuće faktore i kako bi već ove godine mogli da dobijemo akreditaciju za IPARD - rekao je Nedimović, upoznajući farmere i sa drugim aktivnostima kojima se otklanjaju prepreke za pristup IPARD fondovima.

Nedimović je ukazao da su spremna rešenja za prodaju zemlje strancima i da tu neće biti nikavih problema, već da će naprotiv biti na korist naših proizvođača.

Prema njegovim rečima, ostalo je da se definišu rokovi koliko će dugo neko morati da ima prebivalište ili registrovanu firmu u Srbiji. - Ti rokovi neće biti kraći od pet a ni duži od 10 godina - precizirao je ministar.

S. M.

#Branislav Nedimović

#Poljoprivreda

#Zakon

'