AKTUELNO

Divlje svinje su, bežeći od poplava sa Velikog ratnog ostrva, spas pronašle u Bloku 30, a ovaj čovek je učestvovao u njihovom hvatanju.

Snimak divljih svinja koje pretrčavaju ulicu na Novom Beogradu usred noći šokirao je građane prestonice, a kako saznajemo, one su uhvaćene zahvaljujući članovima Društva sokolara Srbije, Lovačkog udruženja Zemun i Veterine Beograd.

Član Društva sokolara Srbije Dušan Ivić ispričao je za Pink.rs kako je izgledala i tekla akcija njihovog hvatanja i zbrinjavanja koja se dogodila jutros. One su, kako objašnjava, došle sa Velikog ratnog ostrva, bežeći od poplava.

- Najavljeno nam je još pre nekoliko dana da će nivo Dunava toliko porasti, da će preplaviti Veliko ratno ostrvo, a danas smo dobili informaciju da je ono skoro potpuno potopljeno, mada su ostale još neke oaze na koje su životinje mogle da se sklone – započinje Ivić priču za naš portal.

Snage su zarad spasavanja životinja udružili Lovačko udruženje Zemun, članovi Veterine Beograd i Društvo sokolara Srbije. Ukrcali su se na dva čamca i krenuli polako u obilazak ostrva, tražeći životinje koje su na njemu ostale zarobljene.

- Zatekli smo životinje u tim malim oazama. Bilo ih je jako teško uhvatiti, pa čak i videti na tim mestima: rastinje je veliko, mnogo je komaraca, izuzetno je nepregledno... Uočili smo ih u par navrata i u početku nismo ništa mogli da uradimo jer su počele da beže u gustišu, u strahu. U jednom trenutku počele su da preplivavaju vodu – kaže Ivić, a onda se odlučio na potez za koji je zaista potrebna hrabrost:

- Iako je voda bila iznad struka, iskočio sam iz čamca i nekako sam uspeo sam da uhvatim jednu divlju svinju – kaže ovaj sokolar. Mukotrpna akcija završena je uspešno: životinje su, uprkos tome što je Veliko ratno ostrvo poplavljeno, sada na sigurnom.

Foto: Pink.rs/Privatna arhiva

Divlja svinja koju je uhvatio dobila je smeštaj u Lovačkom udruženju Zemun.

- Previše je mala da bi je oslobodili i sama ne bi preživela. Lovačko udruženje ju je pruzelo i ona je sada na sigurnom – zaključuje Ivić.

Pročitajte još: ŠOK I NEVERICA NA NOVOM BEOGRADU: Krdo svinja pretrčava ulicu kod opštine! (VIDEO)

#Beograd

#Svinja | prase

'