AKTUELNO

Ministar ističe da je jako važno govoriti o ovakvim temama i, pre svega, reagovati na njih. Podseća na prethodne slučajeve uništavanja životne sredine, kaže da je svaki od njih kažnjen, te kaže da će i ovaj slučaj biti posao za sudiju za prekršaje.

Borbu protiv nabujalih reka u Novom Pazaru obeležio je snimak na kojem se vidi kako bagerista iz reke vadi gomilu plastičnih flaša i, umesto da ih odloži na obalu ili na kamion, ispušta ih ponovo u vodu.

Ovo je samo jedan od primera kako nam je u Srbiji, kaže ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Ističe da je jako bitno što taj snimak postoji, čime se pokazuje da je osećaj za važnost ovih postupaka podignut na najviši nivo.

- Jako je važno govoriti o ovim temama i reagovati. Za ovakve slučajeve ne sme biti popuštanja – kaže ministar.

Podsetio je na prošlogodišnji slučaj seče stabala u Košutnjaku, ali i na slučaj žene koja je bacila plastičnu kesu u Rasinu.

- Ovo je neko uslikao, što znači da ima ažurnih građana koji su zabrinuti za životnu sredinu. Odmah smo reagovali, poslali inspekciju i sudija za prekršaje obavio je svoj deo posla – kaže Trivan.

Puzović: Zatežemo zavesu na jezeru Ćelije, da zaustavimo smeće

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović kaže da će danas na jezeru Ćelije, odakle se Kruševac snadbeva vodom, biti zategnuta velika zavesa kako bi smeće ne bi došlo do fabrike vode.

- Zatežemo veliku zavesu koja će pomoći da svu plastiku koja dolazi iz Brusa, Blaca i okolnih sela da zaustavimo da ne dođe do fabriku vode. Pre dve godine smo više od 50 velikih kamiona te plastike uklonili sa jezera i od tada svakog proleća zatežemo zavesu - rekao je Puzović.

On je dodao da se poslednjih 30 sati Ibar skoro ne vidi od otpada i da sve što je poslednje tri godine odlagano tamo gde mu nije mešto, sada izašlo na površinu. Dodaje da će borba trajati dugo, da se mora krenuti sa edukacijom od malih nogu, od škola, vrtića, radnih organizacija.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje i da je, zbog dve porodice iz Beograda koje su zabranile da se u selu Đerać na njihovom imanju podigne zaštitni bedem, 23 kuća poplavljeno i pričinjena milionska šteta.

- Godinu i po dana traje borba lokane samouprave da reši imovinu i da omogući da zatvorimo taj sistem. U RS smo imali da nije tridesetak metara nasipa nije zatvoreno 1.500 kuća je poplavljeno - rekao je on za Pink.

Dodao je da se zakoni moraju menjati, kako bi se ubrzale procedure za građenje objekata od opšteg javnog interesa.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Goran Trivan

#Novi Pazar

#Novo jutro

'