AKTUELNO

Velike količine kiše koje su ovih dana pogodile Srbiju uzrokovale su povećanje broja komaraca, a iz Zavoda za Biocide najavljuju početak prskanja i suzbijanja larvi komaraca koji će trajati od danas pa sve do 31. oktobra i to u svim okruzima u Srbiji.

Kiša, vlaga, reke, a ovih dana i poplave pravi su raj za komarce kojima ovakvo okruženje najviše odgovara. Zahvaljujući ovakvim vremenskim uslovima došlo je do povećanja broja komaraca.

Kako iz Zavoda za Biocide najavljuju, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji.

BORBA SA NAPASTIMA: Manje komaraca, manja šansa za bolest

Uz sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca, koje sprovode ovlašćene stručne službe, najefikasniji način prevencije groznice Zapadnog Nila je sprečavanje uboda komaraca. Treba izbegavati boravak na području sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, koristiti zaštitna sredstva tokom boravka u prirodi, a u zatvorenom prostoru postaviti mreže na prozore i koristiti preparate koji odbijaju insekte, poput tableta i tečnosti. Simptomi bolesti Zapadnog Nila nastaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

- Preliminarni monitoring počeo je 23. maja u deset okruga, a na suzbijanju larvi komaraca biće angažovana sva raspoloživa sredstva. Procenjeno je da u ovom momentu na teritoriji Srbije ima negde oko 60.000 hektara koje treba tretirati - rekao je šef tima za monitoring i kontrolu suzbijanja komaraca Miodrag Rajković.

Foto: Pixabay.com

Naveo je da imajući u vidu ovako nepovoljne vremenske situacije, česte padavine, velike naplavine pored reka, jezera i po poljoprivrednim površinama, očekuje se da će ta površina biti sigurno za 25 odsto veća, oko 75.000 hektara - dodaje Rajković.

I u prestonici kritično

Beograđani moraju da budu svesni toga da žive na dve reke i da je bilo mnogo padavina ove godine, što pogoduje razvoju komaraca. Broj komaraca u Beogradu je u blagom porastu, a uzrok tome je velika količina padavina ove godine, kazao je predstavnik Zavoda za biocide Branislav Pešić. On je podsetio da Beograd ima 180 kilometara priobalja, a da veći deo leve obale Dunava nije uređen, i da pored toga postoji i 3,5 kilometra drenažnih kanala, što sve veoma pogoduje razvoju larvi komaraca. Najviše komaraca ima u priobalnim delovima grada, a naročito na levoj obali Dunava, odnosno u Ovči i Borči, jer tamo često nije dobro regulisana kanalizacija, što takođe pogoduje širenju komaraca.

#komarac

'