AKTUELNO

Srbija je u potpunosti posvećena pitanju unapređenja položaja dece i u kontinuitetu preduzima brojne mere u najboljem interesu deteta, poručila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, povodom obeležavanja 1. juna - Međunarodnog dana dece.

Ona je naglasila da je zaštita i unapređenje prava dece bio i ostaje jedan od primarnih zadataka cele Vlade, saopšteno je iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Država je, kako je podsetila, tokom proteklih godina uložila velike napore u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Konvencijom o pravima deteta u različitim oblastima ostvarivanja prava deteta.

-Doneto je i niz novih zakona i strategija kojima se ta prava unapređuju u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstvene zaštite, sprečavanja diskriminacije, rešavanja statusnih pitanja, pre svega Roma, izbeglica i interno raseljenih lica - navela je Paunović.

Ona je istakla da je zadatak svih činilaca društva da se omogući detetu, kao nosiocu prava, da odrasta u boljim uslovima u porodici, lokalnoj zajednici i društvu. Međunarodni dan deteta je ustanovljen na Ženevskoj svetskoj konferenciji o dobrobiti dece 1925. godine, a zvanično usvojen u međunarodnoj zajednici 1950. godine.

Taj dan se proslavlja kako bi se ukazalo na dečija prava i najznačajnija pitanja iz oblasti obrazovanja, bezbednosti, ljudskih prava, zdravstvene zaštite i zadovoljavanja njihovih potreba i organizuju različiti događaji posvećeni deci.

#deca

'