AKTUELNO

U Nacrtu Građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji.

Advokat Zora Dobričanin objašnjava da če u tom zakoniku jedna od stavki biti i pravo na eutanaziju i naglašava da se ona stalno spominje u javnosti i to je dosad bilo retoričko pitanje, a kako smatra tako će i ostati.

Foto: TvPink Printscreen

-Kada sam čula koja je tema, dosta ljudi sam pitala šta misli o ovome i svi su ostali u dilemi, jer niko nije želeo da taj ko je bio bolestan bude prisilno usmrćen,- istakla je ona.

-Lako je doneti zakon i promeniti propis, ali jednostavnno treba da se prati život, kraj je samo kada prestanete da pokušavate. Svaki dan života nešto znači, ne mogu da glasam za to, a sa pravnog aspekrta ne vidim da smo bezbedni od zloupotreba i ne vidim kako bi to moglo da se obezbedi od zloupotrebe - saže Dobričanin.

Psihijatar prof.dr Jovan Marić ističe da medicina nije tu da izaziva smrt, već da donosi zdravlje.

Foto: TvPink Printscreen

-Ja kažem studentima  kada dolazi zdravstveni radik sa špricom u ruci mora pacijent da zna da mu on donosi zdravlje, a ne smrt – kaže Marić i dodaje da medicina ne treba da se upušta u procenu kvaliteta života, mi smo tu da favorizujemo život a ne smrt.

Varljive su, naglašava, lekarske prognoza, aa jedno od pitanja je stanje osobe u kom se nalazi i validnosti njegovog razmišljanja

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić objašnjava da lekar ne bi smeo da učestvuje u inicijativi za eutanaziju.To treba da ostane na porodici, na pacijentu koji umire, smatra on.

Foto: TvPink Printscreen

#eutanazija

'