AKTUELNO

Za đake je danas bio radni dan, ali bez nastave.

Škole u Srbiji obeležile su danas školsku slavu Svetog Savu, svečanim priredbama i sečenjem slavskog kolača.

Foto: Tanjug

U većini škola u Srbiji organizovane su predstave koje uglavnom govore o životu svetitelja. Osim predstava, priređivan je i muzički program.

Foto: Tanjug

Predstavama i priredbama prisustuju đaci, roditelji, nastavnici i direktori.

U okviru proslave, u Osnovnoj školi "Dušan Dugalić" ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je Svetosavske nagrade za doprinos kvalitetnom obrazovanju i vaspitanju za 2016. godinu.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

U Beograd je danas na proslavu školse slave stiglo i trideset učenika Osnovne škole "Sveti Sava" iz Kosovske Mitrovice, koji su dobili poziv Kancelarije za KiM. Oni su prisustvovali svetosavskim svečanostima i bili gosti Osnovne škole "Sveti Sava" na Vračaru.

Foto: Tanjug

Oni koji sveca slave kao krsnu slavu, danas su posetili Hram Svetog Save na Vračaru ili lokalnu crkvu i osveštali slavski kolač.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Savindan se obeležava u znak sećanja na srpskog prosvetitelja i utemeljivača obrazovanja, prvog srpskog arhiepiskopa, zakonopisca.

Prvi pisani trag o školskoj proslavi Savindana je iz 1734. godine kada je obeležen u Sremskim Karlovcima.

Foto: Wikipedia

U škole je, posle više decenija pauze nakon Drugog svetskog rata, ponovo vraćena 1989. godine.

Srpski zvaničnici obratili su se danas učenicima i svima koji slave Svetog Savu navodeći da je današnji dan dan kada se slave prave vrednosti.

I. P.

#Praznik

#Proslava

#Svetac

#Sveti Sava

'