AKTUELNO

Spakovala je stvari i čeka sudskog izvršitelja.

Jelka Kovačev iz Vrbasa je stan kupila još 2007. godine, ali će je iz njega izbaciti zbog duga prethodnog vlasnika prema Sberbanci.

Kovačev kaže da za sudski postupak uopšte nije znala.

- I onda mi je čovek javio da mi se stan prodaje. To je već bio drugi krug licitacije, odneo je ugovor, overen u sudu, međutim, to ništa nije sprečilo – navodi ona.

Zastupnik Jelke Kovačev, advokat Slobodan Kapetković je za TV Pink rekao da je reč o skandaloznom slučaju kojim sud u Vrbasu, nasuprot praksi i stanovištu Vrhovnog kasacionog suda, nije uvažio vanknjižnu svojinu njegovog klijenta.

U Osnovnom sudu u Vrbasu nismo uspeli da saznamo zbog čega pravna praksa nije ujednačena sa ostatkom Srbije u slučaju porodice Kovačev jer je, kako nam je rečeno, predsednica službeno odsutna.

Foto: Printscreen

Iz Sberbanke je stigao pisani odgovor u kojem se navodi da je u skaldu sa zakonima pokrenut je izvršni postupak u cilju naplate potraživanja. Osnovni sud u Vrbasu doneo je odluku da se izvršenje sprovede protiv izvršnog dužnika prodajom stana u skladu sa odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

U toku je parnični postupak, koji je Kovačev pokrenula protiv bivšeg vlasnika, banke i države, međutim to ne odlaže izvršenje.

Ovakvi slučajevi iznedrili su novu vrstu srpskih biznismena - profesionalne kupce nekretnina na sudskim licitacijama, koji sada suptilno vrše pritisak na Jelku Kovačev.

- Meni se javljao čovek koji je tvrdio da se time bavi i da mu je jako žao što sam ja u toj situaciji. Pitao je da li mogu od bivšeg vlasnika da dobijem pare ili ja nadoknadim troškove pa će oni odustati – objansila je Kovačev.

Po savetu advokata, ona neće dobrovoljno napustiti stan, posebno ne usred zime.

Da li će u njenom slučaju pobediti pravo, pravda ili moral, u mnogome zavisi od savesti nekoga iz nezavisnog pravosuđa.

M. Vitomirović

#Banka

#Sud

#stan

'