AKTUELNO

Na društvenim mrežama pojavio se video snimak pod nazivom „Koliko vredi tvoj autfit?" u kojem mladi ljudi govore koliko vredi ono što imaju na sebi, a stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend opasan po mlade u razvoju.

Glavni akteri pomenutog snimka su mladi momci i devojke iz Srbije koji objašnjavaju koliko im vredi nakit i garderoba, a navodni pobednik je na sebi imao više od 24 hiljade evra.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj trend može biti opasan po mlade u razvoju, ali da uvek postoji način da se izbegne opsesija materijalnim.

Nije tajna da mladi na društvenim mrežama sebe pokušavaju da prikažu u najlepšem mogućem svetlu, trude se da prikažu kako vode glamurozan život.

Foto: Pixabay.com

Jedna grupa srpskih tinejdžera otišla je i korak dalje, objavivši na Jutjubu snimak na kojem jasno objašnjavaju koliku su sumu novca izdvojili za određeni komad garderobe.

Koliko god delovalo naivno, psiholozi objašnjavaju da trend prikazivanja bogatstva može biti opasan po sazrevanje dece i da ona mogu biti spremna na sve kako bi bila prihvaćena u društvu.

Psihoterapeut Marko Braković kaže da svaka adolescencija traži grupu i pripadanje.

Foto: TvPink Printscreen

- Pošto živimo u materijalističkoj kulturi, kulturi novca, onda mladi na taj način najlakše dobijaju podršku i prihvatanje u grupu – naveo je Braković.

Pored video snimaka na Instagramu postoji i pregrš profila koji veličaju život omladine koja živi raskalašnim životom.

Kao suprotnost stranicama sa ovim sadržajem jedna grupa mladih intelektualaca iz Srbije napravila je profil pod nazivom „Deca bogata znanjem“, a njihov cilj je skretanje pažnje na pametne mlade ljude.

#Bogatstvo

#Novac

#deca

'