AKTUELNO

Najteže mi pada da poverujem da je jedan život ugašen na tako mučan i tužan način, a da je sve to izazvao samo ujed jednog malog insekta, kaže ova devojka i dodaje da joj je cilj da podigne svest o ovom insektu čiji ujed može biti bezazlen, a može izazvati katastrofalne posledice.

U ovo doba godine vrebaju insekti, a svi se posebno čuvamo ujeda krpelja. Međutim, još nema svesti o opasnosti koju otrov ovog insekta nosi. Ujed krpelja može biti bezazlen, a može izazvati i užasne posledice po čovekovo zdravlje.

S. Ž. iz Beograda ispričala je za portal Pink.rs tragičnu priču svoje bake, kojoj je ujed krpelja uzeo život.

Njena baka umrla je u julu 2012. godine, a, kako kaže, priča počinje čak više od godinu dana pre njene smrti, u proleće 2011. godine.

- Baka je živela sa nama u naselju Kumodraž, u kući sa velikim dvorištem i baštom, koju je obožavala da uređuje. Dok je jednog dana radila oko cveća, ujeo ju je krpelj – počinje S. Ž. dodajući da su se ujedi često dešavali.

Foto: Pink.rs/Privatna arhiva

- Moj tata je odmah reagovao i izvadio joj krpelja, kao i uvek, pincetom, a mesto ujeda očistio je alkoholom. Niko od nas ujed krpelja nije smatrao ozbiljnim, a odlazak kod lekara se u tom slučaju nije podrazumevao – rekla je S. Ž.

Prema njenim rečima, crvenilo na koži, na mestu ujeda se povuklo u uobičajenom vremenskom roku.

Međutim, u septembru te godine S. Ž. primećuje čudan tik kod svoje bake.

- Desna šaka počinje da joj se nekontrolisano trza. Ličilo je na one trzaje koje ljudi imaju tokom sna. Ne znajući šta je u pitanju, brzo smo je odveli lekararu gde joj je uzeta krv na analizu. Nakon toga utvrđeno je da joj je nivo šećera u krvi čak 30 – kaže S. Ž.

Baku su, prema njenim rečima, hitno odvezli u Urgentni centar, gde lekari nisu pronašli ništa, te nisu ustanovili ni dijagnozu. Dali su joj terapiju lekovima za smirenje, kako bi joj se trzanje ruke smirilo.

Lekovi su delovali neko vreme, ali već pred kraj godine počinje pravi pakao. Tikovi, koji su se dotad koliko-toliko primirili, vraćaju se i to tako da joj se trza čitava desna ruka, od ramena, i desna noga, od butine. Trzanje je bilo nekontrolisano i toliko jako, da su joj ruka i noga od silnog udaranja u predmete i zidove bile u modricama, hematomima i ogrebotinama – priča S. Ž.

Tada više ne deluje ni terapija koju su joj lekari prepisali, a muke su sve veće.

- Vodili smo je od lekara do lekara. Niko nije znao šta je u pitanju. Jedni su tvrdili da je Parkinsonova bolest, ali su se simptomi poprilično razlikovali, pa im se ta dijagnoza nije baš uklapala u čitavu priču. U drugoj bolnici otkrili su joj hematom u mozgu, pa su smatrali i da je reč o šlogu. Jedan lekar je tvrdio da se radi o izlivu krvi u mozak... A za sve to vreme, moja baka je sve više klonula. Konstantno je bila na jakim lekovima za uspavljivanje, jer samo u snu nije bilo nevoljnih pokreta, izgubila je sposobnost da govori, počela je da se gubi, vidno polje joj se smanjilo, počela je da gluvi... – priča S. Ž. sa tugom.

Čitava porodica je zbunjena, lekari su zbunjeni i nijedna dijagnoza nije prava.

- Videti da se zdrava, vitalna žena, koja se samo povremeno žalila na povišen krvni pritisak, preko noći pretvara u biljku koja više ne može da vam čuje glas, da vas vidi, niti da vas prepozna, slomilo nas je sve – ispričala je.

Foto: Pink.rs/Privatna arhiva

Na kraju je, prema njenim rečima, baka sa dijagnozom moždanog udara prebačena je u bolnicu "Sveti Sava". Nekoliko meseci su je lečili u skladu s dijagnozom, ali napretka nije bilo.

Nekoliko dana pred samu smrt, posebnim analizama, utvrđen je uzrok bolesti – krpelj. Otrov krpelja, koji ju je ujeo više od godinu dana pre, napao je takozvani centar za voljne i nevoljne pokrete koji se nalazi u mozgu.

- Niko nije mogao da poveruje da se o tome radilo. A onda je usledila još neverovatnija činjenica. Naime, u slučaju ujeda otrovnog krpelja i u slučaju lajmske bolesti, u samo 10 odsto slučajeva ne postoje nikakvi vidljivi simptomi na koži i telu. U 90 odsto slučajeva, neposredno nakon ujeda pojave se crvenilo, otok, svrab ili bilo kakva naznaka da se organizam bori sa otrovom. Nažalost, moja baka je bila u onih 10 odsto – ispričala je S. Ž. dodajući sledeće:

"Cilj moje priče je da podignem svest o ovom insektu čiji ujed može biti bezazlen, a može izazvati katastrofalne posledice.

I posle ovoliko vremena, teško mi je da poverujem da više nema osobe koja me je odgajila, koja mi je unela toliko radosti u život i koju sam toliko volela. Ali, najteže mi pada da poverujem da je jedan život ugašen na tako mučan i tužan način, a da je sve to izazvao samo ujed jednog malog insekta."

Pročitajte još: POLICIJA IZDALA UPOZORENJE POVODOM 1. MAJA: Oprez prilikom paljenja vatre na otvorenom - KAZNE do 50.000 i MILION DINARA!

#Baba

#Krpelj

#Smrt

'