AKTUELNO

Život i misteriozna smrt Davorjanke Paunović, koju je Josip Broz obožavao, veoma su uticali na suprugu Slobodana Miloševića, inače Davorjankinu sestričinu.

Davorjanka Paunović Zdenka, učesnice NOB-a, sekretarka Josipa Broza Tita i, kako mnogi smatraju, bila je njegova najveća ljubav.

Davorjanka je  zvanično umrla od tuberkuloze, međutim spekulisalo se da joj je glave došla njena romansa sa Titom. Njemu su zapravo čelnici tajnih službi za suprugu namenili upravo Jovanku.

Zanimljivo, bila je tetka Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića, a njihove sudbine su bile čudno isprepletane. Majka Mirjane Marković Vera Miletić i Davorjanka Paunović bile su rođake. Pored rodbinskih veza, njih je povezivalo i to što su obe kao vrlo mlade postale komunistkinje, i to veoma istaknute .

Obe su radile kao kuriri partije. Za obe se kaže da su bile veoma lepe. Neki su pričali  i da su obe bile Titove ljubavnice.

Mirina majka Vera Miletić uhapšena je, a nakon strašne torture u Banjičkom logoru streljana je 7. septembra 1944. u Jajincima. Komunisti su je kasnije optuživali da je tokom mučenja „izdala partiju i narod“. Mirina majka upsela je da pošalje jedno pismo u kojem je napisala da veruje da će njena ćerka, Mira, biti školovana žena i poručila da bi želela da Mira u kosi nosi cvet, koji bi, po njenoj želji na simboličan način spajao majku i ćerku. Zbog toga je Mira inače i nosila cvet u kosi, po kojem je postala i poznata.

Ono što je još zanimljivo za Miru Marković je to da je 1997. godine Milošević izabran za predsednika SRJ, a Mira se sa njim tada uselila u Titovu rezidenciju u Užičkoj 15. Tamo je je Davorjanka s Brozom živela neko vreme. Sloba i Mira su često koristili i Beli dvor, ispred kojeg je po Titovom zahtevu sahranjena Davorjanka. Na taj način je Mira i dalje bila povezana sa tetkom.

Neki istoričari kažu tu nije kraj ironičnoj sudbini, već kao što mnogi nisu voleli Mirjanu Marković, ni Titovo okruženje nije volelo Davorjanku. Savremenici su govorili da je arogantna prema drugima, „bez dlake na jeziku“, a dešavalo se da odbrusi i Titu. Mirjanu Marković takođe optuživali su da se previše mešala u državničke poslove svog supruga i da je upravo to uništilo Slobodana Miloševića.

Neki mediji prenose i da brojni istoričari kažu su da Mira Marković nije volela Jovanku Broz upravo zbog svoje tetke Davorjanke. To je, kako se smatra, jedan od razloga zašto je Jovanka u Miloševićevo vreme bila zaboravljena i živela u velikoj nemaštini.

#Josip Broz Tito

#Slobodan Milošević

'