AKTUELNO

Navršava se 25 godina od smrti novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović. Ovaj slučaj i dalje je u predistražnoj fazi, a istraga još uvek nije odredila da li je njena smrt nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 na Novom Beograd.

U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati.

Zvanična verzija događaja tada je bila da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da "nažalost, komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović".

- Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da proverimo uradili smo uključujući i predlog da se uradi superveštačenje od strane relevantne svetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je reč o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu - rekao je Matić.

On je naveo da je "Holandski forenzički institut na osnovu dostupnog materijala ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, ali pored toga ne mnogo više pa su zaključili da je prema njihovim nalazima moguće i ubistvo i samoubistvo".

Matić je dodao da su "predstavnici Komisije razgovarali sa svim dostupnim mogućim svedocima, koji su u različitim prilikama pominjali okolnosti smrti Dade Vujasinović, ali da nije bilo korisnih informacija iz tih razgovara".

- Komisija mora da sačeka konačno stanovište Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje postupa u ovom slučaju i da nakon toga sačini analizu postupanja i eventualno pozove svedoke i učesnike u istragama koje su vođenje povodom ovog slučaja, te da nakon tog obavesti javnost o svom zaključku - rekao je Matić.

#Novinar

#Smrt

'