AKTUELNO

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulovic odbacila je medijske navode o mogućnosti uklanjanja spomenika Vojvodi Vuku na Topličinom vencu biti uklonjen, jer, kako ističe, aktuelna gradska vlast spomenike ne uklanja, već ih obnavlja ili postavlja nove.

Radulović je navela da odluke o postavljanju ili pomeranju spomenika donosi Odbor za spomenike, nazive trgova i ulica grada Beograda, koji čine predstavnici svih stranaka u gradskom parlamentu, a da tako nešto nikada niko nije predložio.

- U moru laži koje sa ovih dana objavljuju u vezi sa uređivanjem grada ova laž u vezi sa spomenikom vojvodi Vuku je sigurno najveća i najgluplja - navela je Radulović u pisanoj izjavi.

Prema njenim rečima, ružno je da takve glasnie šire oni za vreme čije vlasti su duže od deset godina bili zatvoreni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Radulović je podsetila da je aktuelna gradska vlast obnovila Malo stepenište na Kalemegdanu, Damad Ali pašino turbe, česmu Mehmed paše Sokolovica, plato oko Pobednika, spomenik zahvalnosti Francuskoj, a da je počela obnova Velikog stepeništa i Sahat kule, dok se završava projekat za renoviranje Paviljona Cvijete Zuzorić.

Takođe, navodi da je obnovljeno Malo pozorište “Duško Radovic”, da je u toku obnova pozorišta “Boško Buha”, dok sledeće godine, kaže, počinje obnova scene "Bojan Stupica", kao i rekonstrukcija zgrade Muzeja grada Beograda.

- Za pet godina uradili smo više u kulturi nego naši prethodnici decenijama unazad. I sada će ovi, koji su sve uništili u kulturi, nama da drže lekcije i da izmišljaju, kao ovo za spomenik vojvodi Vuku - navela je Radulović.

Kako je rekla, aktuelna gradska vlast ne uklanja, već obnavlja spomenike, poput Spomenika zahvalnosti Francuskoj, i postavlja nove, poput spomenika Borislavu Pekiću i Milutinu Milankoviću, ili kao što će biti slučaj sa Stefanom Nemanjom.

- Mi spomenike ne uklanjamo. To je naša politika. Kakva je kulturna politika naših prethodnika bila najbolje govori činjenica da stotinak metara od spomenika Vojvodi Vuku jedan visoki funkcioner DS ima kafić zbog koga je, da bi dobio baštu, obrisao pola pešackog prelaza - zaključila je Radulović.

#andrea radulović

'