AKTUELNO

Istraživanja pokazuju da, iako 90,4 odsto novoređene dece započne dojenje, samo 12,8 procenata dece se isključivo doji do šestog meseca, rekao je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Radisav Šćepanović u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front" u Beogradu.

Ova ustanova imaće prvu specijalizovanu sobu za podršku dojenju, gde ce majke moći da potraže savete, uče o dojenju ili da u njoj provede vreme sa bebom.

Šćepanović je kazao da je neophodno da se mame ohrabre i dobiju snažniju podršku da bi dojile decu, jer kada je rec o dojenju situacija u Srbiji nije nimalo ohrabrujuca.

On je podsetio da je Vlada Srbije donela Nacionalni program podrške dojenju sa idejom da podrži dojenje kao najbolji i najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine, koje unapređuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života.

- Upravo su ovakve inicijative društveno odgovornih kompanija načicn da se pomogne da se stopa dojenih beba podigne i to je projekat od nacionalnog značaja - istakao je Šćepanović.

Direktor GAK "Narodni front" Željko Miković je rekao da se u toj zdravstvenoj ustanovi godišnje rodi više od 7.000 beba i da je od velikog značaja da bebe od prvog dana počnu da doje, jer je to za njih najbolja moguća hrana.

Po njegovim recima za uspešnost dojenja je važna što bolja edukovanost zdravstvenih radnika i majki o značaju dojenja.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio. Quid ait Aristoteles reliquique Platonis alumni? Duo Reges: constructio interrete. Hanc quoque iucunditatem, si vis, transfer in animum; Igitur ne dolorem quidem. Itaque sensibus rationem adiunxit et ratione effecta sensus non reliquit. Post enim Chrysippum eum non sane est disputatum.

"Rosa soba za podršku dojenju" je deo nove inicijative Ministarstva zdravlja i Rosa vode ciji je cilj da podrži mame na početku života sa bebom tako što će im omogućiti svu neophodnu pomoć.

Rosa voda, deo sistema Koka kola (Coca-Cola) Srbija, do sada je u Srbiji otvorila tri banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva. U otvaranju sobe za podršku dojenju pomogli su i potrošaci doniranjem sredstava kupovinom "rosa" vode.

- Rosa je oduvek oduvek bila tu za bebe i roditelje - kazao je direktor franšize kompanija Koca-kola Srbija Luka (Luca) Santandrea i najavio da će Rosa voda u sledećoj fazi podrške dojenju pružiti pomoć mamama kada izađu iz porodilišta, tako što će se ohrabrivati da doje na javnom mestu.

Niz aktivnosti u kampanji pod nazivom "Beba bira gde" bice usmeren na podizanje svesti i edukaciju javnost na važnost dojenja na javnom mestu, kako bi se mamama pružila neophodna podrška, u cilju da se broj dojenih beba u Srbiji poveća.

#GAK Narodni front

'