AKTUELNO

Višegodišnja ideja o postavljanju spomen obeležja pilotu Životi Đuriću u centru Davidovca kod Paraćina je stopirana. Nakon nekoliko dana intenzivnih radova, opštinska građevinska inspekcija juče je prekinula radove.

Meštani Davidovca ljuti su i razočarani. Ovim povodom Služba za inspekcijske poslove obratila se saopštenjem u kojem piše kako je građevinski inspektor postupio po prijavi meštana ovog sela. U njemu se dalje navodi da je radove na opštinskom zemljištu sprovodilo preduzeće "Spektar invest AD", a da prilikom kontrole inspektor nije zatekao nijednog od radnika.

Konstatovano je da su radovi sprovedeni bez ijedne dozvole i tehničke dokumentacije, kao i da je izostala saglasnost komisije za postavljanje spomen obeležja i nadležnog ministarstva.

Foto: Printscreen YouTube/Kanal M RTV

Na pitanje zašto to rade i kako to da ovako nisu ažurni za mnoge objekte u opštini koji nemaju sve potrebne dozvole, inspektori spuštene glave odgovaraju da je naređenje stiglo iz vrha lokalne vlasti i da oni samo rade svoj posao. Taj njihov posao je juče otišao toliko daleko da su nakon obustave radova krenuli i sa demontiranjem platoa na kome je bista heroju Životi Đuriću danas trebalo da bude postavljena. Živka Milosavljević jedna od inicijatora akcije da se pilotu heroju podigne spomenik kaže da joj je teško što je porodica uznemirava i što se neko igra sa čovekom koji je dao život za Srbiju.

Skupu podrške izgradnji spomen obeležja prisustvovala je i majka pokojnog pilota Vidra Đurić.

Foto: Printscreen YouTube/Kanal M RTV

- Tužna sam i žalosna. Oduvek se pričalo da treba da mu se postavi bista na ovom mestu - kaže vidno potresena majka. Građani insistiraju da se nađe rešenje jer, kako kažu, Života Đurić to nije zaslužio.

U ponedeljak će biti navršeno 20 godina od pogibije pilota Živote Đurića iz Davidovca. On je rođen 1963. godine, a školovao se za pilota u Mostaru i Podgorici. U jeku bombardovanja Srbije, Života je 25. marta 1999. poleteo na borbeni zadatak sa kojeg se nije vratio.

#Spomenik

#Života Đurić

'