AKTUELNO

Stručnjaci kažu da je osmeh uslov za dug i srećan život, a da bismo se što više i što slađe smejali, tebalo bi da imamo zdrave i lepe zube, zato idite kod zubara i kad vas ništa ne boli.

Svako dete trebalo bi da ima 20 zdravih mlečnih zuba, takođe, poznu starost trebalo bi da dočekamo sa istim brojem svojih stalnih zuba. Ali, da li je u praksi to baš tako?

Prema anketi koju je Pink sproveo, većina starijih građana ima veštačke proteze, bez ijednog svog zuba, ili nikada nisu išli kod zubara.

Foto: TV Pink Printscreen

Da bi se ovakva situacija izbegla, potrebno je da kod stomatologa ne odlazimo samo kad nas nužda natera.

Kako kažu zubari, kod nas je zapostavljena preventivna svest. Ipak, mladi roditelji sve češće dolaze kod stomatologa sa svojom decom.

Dr Aleksandra Cicović za portal Pink.rs kaže da je preventiva jako važna, gotovo presudna u sprečavanju mogućih bolseti usne duplje.

- Preventivna stomatologija i stomatološka zaštita je vrlo važna kao primarna prevencija koja ima za cilj sprečavanje inicijalnog pojavljivanja bolesti ili poremećaja. Jedno od najrasprostranjenijih je zubni karijes. Njegova prevencija je pristup ojačavanju ili zaštiti zuba, smanjenju prisutnih mikroorganizamai uklanjanju plaka fizičkim i hemijskim sredstvima - rekla je Cicović za Pink.rs.

Prva poseta zubaru trebalo bi da bude onda kada zubi počnu da niču, a strah u današnje vreme ne može da bude opravdanje. Nauka o bolu napredovala je toliko da straha od istog ne treba da postoji. Tu su anestezije i sva pomoćna medikamentna ili nemedikamentna sredstva koja otklanjaju bol.

Cicović objašnjava da redovna kontrola, kao i redovona higijena mogu da budu od presudne važnosti.

- Redovni kontrolni pregledi i edukacija o pravilnom održavanju oralne higijene dovode do smanjenja pojave karijesa. Korišćenje zubnog konca i intedentalnih četkica takođe spada u ključ uspeha u samoj prevenciji.

Foto: TV Pink Printscreen

kako je dodala, vrlo je važno međusobno poverenje sa stomatologom kao i često motivisanje o pravilnom pranju zuba kao i koriscenje pasta sa fluorom.

Izreka da sve počinje od zuba potpuno je tačna, jer naše zdravlje zavisi od toga u kakvom su nam stanju zubi.

#Stomatolog

#Zubi

'