AKTUELNO

U Paraćinu će sutra biti otvoren tradicionalni 7. salon vina, na kome učestvuje preko 60 vinarija iz Srbije i inostranstva.

Danas je specijalni žiri koji čine stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, ocenjivao najbolja bela, crvene i roze vina, koja će biti izložena na salonu, a pred sobom je imao čak 400 uzoraka.

Imena vlasnika najboljih vina po oceni ovog žirija biće saopštena sutra, na svečanom otvaranju, kada će im biti uručene i nagrade, kažu organizatori, Skupština opštine i Turističko društvo Paraćin.

Paraćinski salon vina posebno podstiče proizvodnju vina od autohtonih sorti grožđa te se ocenjivanje obavlja i nagrade dodeljuju pod okriljem brenda "Samo naše", kažu u Vinskom viteškom redu "Steva Pisar" 1805", koji je organizator ocenjivanja.

U okviru ove manifestacije, sinoć je u Zavičajnom muzeju u Paraćinu otvorena izložba pod nazivom "Tri boje vine", posvećena razvoju, proizvodnji i konzumiranju vina kao civilizacijskoj tekovini, a u selu Trešnjevica kod Paraćina u toku su "Dani vina" i "Vinski bal".

Sve manifestacije imaju za cilj da postiču vinogradarstvo i proizvodnju vina, pre svega od autohtonih sorti grožđa.

Vinarima na sajmu pridružili su se proizvođači rakije, suvenira i sadnog materijala sa svojim proizvodima ali i proizvođači sira sa stare planine, Pirota i Beljnice. Salon će u 13 sati otvoriti predsednik opštine Saša Paunović.

#Vino

'