AKTUELNO

Kazne idu i do 20.000 dinara, a u Šapcu je njihovo držanje je potpuno zabranjeno.

Držanje opasnih rasa pasa u pojedinim gradovima u Srbiji stogo je kažnjivo, dok je u Šapcu od 2016. godine to potpuno zabranjeno. Ovo se odnosi na sve vrste pitbul terijera, uključujući i staforde.

Kazna za one koji se i pored toga usude da imaju ove ljubimce nije velika i iznosi 5.000 dinara, ali se uz prekršajnu prijavu takav pas oduzima vlasniku i smešta u prihvatilište. Ipak, pre samo dva dana prijavljen je slučaj staforda koji je, šetajući bez povoca, skočio na decu na glavnom trgu u Šapcu, što je mnoge uplašilo.

U opštini ipak tvrde da je reč o izuzetku, te da u njihovom gradu ovih pasa nema.

Foto: Printscreen Youtube

Zabrana držanja pit bulova nekada je važila i u Kragujevcu.

Sada su u ovom gradu na snazi pravila koja važe i u većini ostalih mesta u Srbiji: da se ovi psi ne smeju šetati bez korpe i povoca, dugačkog najviše dva metra, da ispred mesta gde borave mora stajati tabla sa natpisom “opasan pas” i da se čak i u dvorištu ne smeju držati bez nadzora. Takođe, može da ih izvodi isključivo punoletna osoba koja nije osuđivana.

Kazna za nepropisno držanje pitbulova iznosi 20.000 dinara.

O uvođenju zabrane držanja opasnih pasa svojevremeno se govorilo i u Novom Sadu, a sada su pravila ovakva:

Psi opasnih rasa, ako su stariji od četiri meseca, mogu da se izvode samo na povocu koji ne može da bude duži od jednog metra i sa brnjicom. Izuzetno, psi vodiči za slepa i slabovida lica, lovački psi za vreme lova, službeni psi u toku policijske akcije i ovčarski psi za vreme čuvanja stoke mogu da se izvode i da se slobodno kreću, pod kontrolom vlasnika, odnosno držaoca psa, bez brnjice.

Kakva su pravila u Pančevu, gde je staford pre tri dana na smrt izujedao ženu?

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Sudeći prema Odluci o držanju domaćih životinja, i u Pančevu su propisani uslovi za držanje opasnih rasa kao i oni u Kragujevcu, i kazna od 10.000 dinara za one koji se tih uslova ne pridržavaju.

Ipak, pravo je pitanje koliko se zaista kontroliše kako se vlasnici odnose prema ljubimcima, kako ih drže i dresiraju. Osim onda kada, zbog nesavesnog vlasnika, već dođe do tragedije.

Vlasnici čiji pas ubije ili povredi nekoga, odgovaraju za krivično delo izazivanja opšte opasnosti iz nehata, za koje im preti do tri godine zatvora.

#Kazna

#Pas

'