AKTUELNO

Horor!

Desetogodišnja devojčica iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje Pirot bila je kažnjena u školi tako što je zajedno sa vršnjakinjom morala da se u školskom holu rukama drži za stub.

Kako su objavili mediji, razlog kažnjavanja bio je taj što je svom drugu iz torbe ukrala grickalice i podelila ih s drugaricom, a takvom kaznenom merom, uvedenom kao "stub srama", škola je, po mišljenju poverenice za zaštitu i ravnopravnost, počinila diskriminaciju dece.

U detaljnom izveštaju povernica navodi da su dve devojčice bile primorane da za kaznu grle taj stub dok su druga deca bila na odmoru van škole. To se desilo još 10. juna 2016, a nemilu scenu video je i direktorki škole prijavio rođak deteta koje pohađa školu. Niko od nastavnika nije sprečio takav vid kažnjavanja, a druga nastavnica koja je prolazila dodatno je izvređala jednu od devojčica.

Foto: Pixabay.com

- Unela se maloj u lice i sa puno mržnje i gneva vikala: "Ako ti je, sad pridržavaj stub! Što si krala? To ti nije ciganska mahala. Ima da te sredim ja...!" - stoji u izveštaju poverenice na osnovu svedočenja.

Iako je očevidac pokušavao da dokaže diskriminaciju, svedočio je i otac deteta, ali rukovodstvo škole je uporno tvrdilo da nasilja nije bilo, mada niko nije optuživao za nasilje, već za diskriminaciju.

Inače, devojčica je iz veoma siromašne porodice. Majka joj je nepokretna, a otac nezaposlen.

#Pirot

#devojčica

'