AKTUELNO

U Srbiji postoji 96 registrovanih pedofila, a 37 ih je odležalo zatvorske kazne i trenutno se nalaze na slobodi pod posebnim režimom koji za cilj ima da spreči ponavljanje zločina, ukazuju podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde koji su dostavljeni "Politici".

- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija vodi i posebnu evidenciju o osuđenicima po ovom zakonu. Pravilnik o vođenju registra donet je u septembru 2015. godine. Trenutno je 96 osoba upisano u registar, koji sadrži ime i prezime osuđenog, matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, informacije od značaja za fizičko prepoznavanje osuđenog (urođene znake i tetovaže). Takođe, registar sadrži i fotografije, podatke o krivičnom delu i kazni na koju je osuđen, o pravnim posledicama osude, o sprovođenju posebnih mera propisanih zakonom, kao i DNK profil osuđenog - navode u Upravi.

Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati, a za evidentirane ne postoji mogućnost ublažavanja kazne, niti uslovnog otpusta, a zločini ne zastarevaju, navodi "Politika".

Za osuđene pedofile važi obaveza javljanja policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, odnosno povereničkoj kancelariji koja se bavi sprovođenjem i kontrolom posebnih mera iz Marijinog zakona koji je usvojen 2013. godine.

Zakon je nazvan po devojčici Mariji Jovanović, žrtvi pedofila Mladena Ogulinca, koji je osmogodišnju devojčicu silovao i ubio 2010. godine.

Pedofili, nakon što izdrže zatvorsku kaznu, dužni su da se javljaju policiji i povereniku svakog meseca, najaksnije do 15. u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik obaveštava sud.

#Pedofil

'