AKTUELNO

Od kosti noge su napravili pršljenove - Bravo za niške lekare!

Marko Lazarević (16) iz Čokota, jedan od najteže povređenih putnika u sudaru autobusa i voza u Donjem Međurovu, posle udesa ostao je gotovo paralizovan.

Nakon operacija na Klinici za neurohirurgiju KC u Nišu, ponovo može da pokreće levu ruku i noge, koje nije ni osećao.

Marko je u udesu voza i autobusa "Niš ekspresa" 21. decembra zadobio težak prelom dva pršljena, zbog čega je mogao da pomera samo desnu ruku. Nakon dve operacije kojima su polomljeni komadi pršljenova zamenjeni koštanim implantatima uzetim sa njegove noge, Marko ponovo u potpunosti kontroliše i levu ruku i desnu nogu, a počeo je da izvodi i prve pokrete levom nogom. To mladiću uliva realnu nadu, pre dva meseca potpuno nezamislivu, da će na jesen moći sam da napravi prve korake.

Foto: Tanjug

Kobnog dana Marko je sedeo na zadnjem sedištu u autobusu, sa leve strane do prozora. Do njega je bio njegov drug Aleksa Dimitrijević (16), koji je u udesu poginuo.

- Pošao sam u školu, bili smo na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kada sam čuo jednog od putnika kako viče: "Majstore, voz"! Ne sećam se samog udara, ali se sećam da sam posle udesa ležao napolju i da je stigla Hitna pomoć koja me je odvezla u bolnicu. Tamo sam video da ne mogu da pokrećem levu ruku ni obe noge. Sada je mnogo bolje, pokrećem obe ruke i desnu nogu, mnogo više od leve. Dosta se bolje osećam nego na početku. Nadam se da će biti sve dobro - kaže za medije Marko Lazarević.

Neurohirurg dr Nebojša Stojanović, koji je operisao Lazarevića, objašnjava da je mladić imao veoma kompleksnu povredu vratnog dela kičme jer su sedmi vratni i prvi grudni pršljen kompletno bili smrskani, a parčići kosti su se utisnuli u kičmeni kanal i direktno pritisli kičmenu moždinu. Sreća u nesreći bila je da su nervi bili samo pritisnuti, a ne i presečeni. Zbog toga posle operacije, koja se retko gde izvodi u Srbiji, lekari daju optimističke prognoze.

Skinuli smo deo kosti sa desne potkolenice, koja je iskorišćena da se rekonstruišu pršljenovi. Slomljene pršljenove koji su ušli u kičmeni kanal skinuli smo sa prednje strane, vratili smo kičmu u normalnu poziciju, ugradili smo te kosti u kičmu, preko toga smo stavili fiksacionu ploču. Sedam dana kasnije, uradili smo veoma kompleksnu stabilizaciju vrata i gornjeg grudnog dela kičme šipkama i šrafovima. Tako je mladić dobio jednu kompletno stabilnu kičmu za dalji rad i oporavak. Već posle te prve operacije pokazao je početni efekat oporavka. Sad on može i da sedne, što ranije nije mogao. Posle povređivanja mogao je da pomera samo jednu ruku. Sada pomera obe ruke i desnu nogu, a čak počinje polako da pomera i levu nogu.

To je značajan napredak posle operacije i optimisti smo u pogledu njegovog oporavka, pogotovo što je reč o mladom čoveku. Želeći da ga motivišem, on i ja se dogovaramo da trčimo zajedno za godinu dana - kaže dr Stojanović. On dodaje da su desna noga i ruke u jednoj sasvim dobroj motornoj funkciji, dok će leva noga i mišićna snaga zahtevati rehabilitaciju.

Otac: Čekamo jesen da se trka s lekarom

Hvala niškim neurohirurzima i Bogu, obe operacije Marko je podneo i sve je lepo zasad. Polako se pokrećemo, ide nabolje iz dana u dan. Pomera desnu nogu, a sad je počeo da pomera i levu, koju uopšte nije mogao da pokreće. Sada može da mrda i prstima. Kada mu podignem nogu, sam je drži da ne padne. Desna ruka je bila u redu od prvog dana, leva ruka je proradila posle operacije. Doktor Neša se našalio, hoće sa Markom da istrči trku na 150 metara za šest meseci. Daće Bog, čekaćemo jesen da izađemo doktoru na crtu - kaže Markov otac Radoslav Lazarević. On kaže da nikome ne bi poželeo da doživi to što je proživeo njegov sin.

- U početku je bilo veoma teško, to može da shvati samo onaj ko doživi, jer svoje najviše boli. Svaka čast celoj ekipi na Neurohirurgiji predvođenoj dr Stojanovićem. Svi su nam maksimalno izašli u susret, maltene sam svaki dan kod deteta. Dug je oporavak, mora da potraje, ali ide nabolje, ne gubimo nadu. Bodrim i Marka jer je teško, dva meseca je već na leđima. Obično čovek leži dan, dva, pa sve ga zaboli od ležanja, a kamoli dva meseca. Ali mlad je, nadamo se najboljem - kaže Radoslav.

Poginulo sedmoro, povređena 32 putnika

U nesreći je poginulo sedam osoba, a 32 su povređene teže ili lakše. Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija povredama podlegli Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota.

Foto: Informer DN

Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29. decembra u intenzivnoj nezi, a 2. januara i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela.

#Lekar

#Nesreća

#Niš

#Voz

'