AKTUELNO

Radno je angažovano oko hiljadu zatvorenika.

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu počela je proizvodnja elektrodelova za automobile, a osuđenici dnevno izrađuju 30.000 tih delova, izjavio je upravnik Zavoda Aleksandar Grbović.

Grbović je medijima rekao da će dnevna proizvodnja uskoro biti povećana na 90.000 komada.

- U toku je nabavka 15 novih mašina za taj pogon tako da ćemo ih imati 22 - rekao je Grbović i dodao da se u pogonu već radi 24 sata.

Prema njegovim rečima osuđenici izrađuju elektrodelove za stranu kompaniju koja posluje u Nišu i koja kompletnu proizvodnju izvozi.

Grbović je istakao da je u toku nabavka mašina za zatvorsku štampariju koja će biti otvorena u istom objektu u kome je prošle jeseni počeo da radi novi tekstilni pogon.

- U tom pogonu prošle godine su izrađeni proizvodi vredni 45 miliona dinara. Reč je o tekstilnim proizvodima neophodnim za opremanje zatvora, kao i o uniformama za radnike obezbeđenja u sudovima - rekao je Grbović.

Kazneno-popravni zavod u Nišu ima oko 1.400 osuđenika, a prema Grbovićevim rečima radno je angažovano njih oko 1.000.

Grbović tvrdi da osuđenici sami biraju kojim poslom žele da se bave, a mnogi od njih tokom boravka u zavoru nauče zanat kojim se bave i kad se vrate svojim kućama.

- Među osuđenicima ima i onih koji ne žele da rade. Zakonsku regulativu bi zbog toga trebalo promeniti i uvesti da ti osuđenici plaćaju naknadu za boravak u zatvoru, jer troškove njihovog boravka sada plaćaju poreski obveznici - smatra je Grbović i dodao da naplata zatvorskih dana zatvorenicima koji ne žele da rade odavno postoji u mnogim zemljama u svetu.

I. P.

#Automobil

#Niš

#Posao

#Zatvor

'